RADIO: Kom med i Syklub fra Helvede


Gertrud Tanggaard bruger en rød tråd og lader nålen løbe op og ned gennem broderistoffet med stor koncentration. Hun broderer Anne Linnets cover til pladen ‘Marquis De Sade’ fra 1983. Spids Nøgenhats nummer ‘Den gennemsigtige mand’ spiller gennem den sorte højtaler, der er placeret på en stol, så den kommer op i højde med de cirka 20 mennesker, der sidder rundt om tre runde borde og lytter, mens de broderer deres yndlingsplader. De taler sagte sammen, griner og diskuterer broderiteknik, musik og dagligdag.

Stemningen er varm og afslappet, selvom lytte- og syklubben, der er startet i september i år, hedder Syklub fra Helvede.

100 procent analog afkobling

Hver torsdag aften mødes klubben i Krystalgade på Hovedbibliotekets tredje sal, og Lars Kjelfred, der er musikansvarlig på Hovedbiblioteket og klubbens grundlægger, har et bud på, hvad der får folk til at bruge to timer om ugen på at brodere pladecovers.

– Det her er et modstykke, til alt det andet vi gør – altså alt det her højhastigheds-noget med hele tiden at være online og alt det ræs som livet er rigtig meget. Vi kalder det her for 100 procent analog afkobling. Man kommer herop og slipper det hele en gang og mødes i et fællesskab med nogle, man ikke kender og bare hygger sig, siger han.

Læs også: Ny radiokanal til rockelskere

Projektet Syklub fra Helvede, der er gratis at deltage i, er blevet populært blandt både mænd og kvinder i alle aldre.

– Det er både Københavns Ungdomsskole og Hovedbiblioteket, der er en del af projektet. Ungdomsskolens hold henvender sig til unge fra 13-19 år, og så henvender vi på biblioteket os til de ældre, siger Gertrud Tanggaard, der er frivillig i klubben.

Til marts skal alle broderierne udstilles på biblioteket.

Tråd og sytråd går hånd i hånd

Musikken er en vigtig del af klubben, så hver uge bliver der sat en ny LP på, og den er ikke hevet tilfældigt ud af bunken i garagen.

– Vi har blandt andet fået kendte musikere til at lege med på idéen, og de har så indspillet små film, hvor de vælger en LP ud og fortæller, hvorfor vi skal høre den, siger Lars Kjelfred stolt.

Se videoreklamen for klubben her.

Den kendte musikjournalist Jan Sneum har valgt dagens plade fra Spids Nøgenhat, der hedder ‘Kommer med fred’, og den står på en lille hylde og kigger ned på klubbens medlemmer. En anden plade, der står på hylden, er fra det norske støjorkester Fe-mail, og den hedder ‘Syklubb fra Hælvete’. Det er her, Lars Kjelfred har navnet fra.