Bagepulver gør hverdagen tryggere på Vesterbro

På billedet ses små poser med bagepulver. (Foto: Anna Palshof)

Flasker med salmiakspiritus har i mange år fyldt i gaderne på Vesterbro i København. Stofafhængige har nemlig brugt den giftige væske som blandingsprodukt, når de ville ryge kokain. Salmiakspiritus er også blevet brugt som et decideret kastevåben mod andre, hvis en konflikt eskalerede.

Bagepulver har vist sig at have samme effekt som salmiakspiritus, og flaskerne med den giftige væske er derfor blevet et sjældnere syn i gaderne på Vesterbro. Faktisk er der i dag forbud mod at medbringe væsken hos samtlige tilbud for stofafhængige, fortæller Anna Palshof, der er socialfaglig medarbejder hos Reden København og projektmedarbejder hos Socialt Frikort Vesterbro, til NetAvisen.

Den udvikling kan i dag mærkes på Vesterbro. For Anna Palshof er det en lettelse, at brugere af Reden ikke har store flasker salmiakspiritus med sig længere.

– Det har været meget problematisk med salmiakspiritussen. Miljøet herinde er hektisk, og mange, der kommer her, har taget kokain, hvilket gør, at brugerne ofte bliver hurtigkørende og kan have en ret aggressiv adfærd, og der havde de så et våben i salmiakspiritussen, lyder det fra Anna Palshof, som kalder bagepulvererstatningen en win-win-situation.

Stofmisbrugere, der vil ryge kokain, bruger bagepulveret til at opnå den konsistens på stoffet, som gør kokainen mulig at ryge.

En tilvænningssag

Leder af SundhedsTeam, Center for udsatte voksne og familier i Københavns Kommune, overlæge, Henrik Thiesen, ser flere fordele ved at have fjernet salmiakspiritussen fra gaderne på Vesterbro, hvor der er blevet røget meget kokain.

– Salmiakspiritus kan både give lungeproblemer, men har også i miljøet været brugt til at smide i hovederne på hinanden, og vi har derfor haft at gøre med flere øjenskader, forklarer han.

Ifølge Henrik Thiesen er det afgørende med et forbud mod salmiakspiritus på steder, hvor stofferne florerer.

– Det er den eneste måde at ændre kulturen på. Så bliver det ens for alle, og dem, der vil bruge salmiakspiritussen, de må tage deres kokain et andet sted, siger Henrik Thiesen og kalder ændringen for en tilvænningssag.

Læs også: Forening i København fortæller folk hvordan de skal tage stoffer

De små poser med bagepulver kan hentes hos blandt andet Reden og Mændenes Hjem som en del af flere indsatser, der skal hjælpe stofafhængige med sikkert og renligt at kunne indtage deres stof.

Information om Vesterbros stofindtagelsesrum

– Mændenes hjem driver to stofindtagelsesrum, Skyen og H17.

– Anonymt tilbud.

– Stofindtagelsesrummene tilbyder stofindtagning under social- og sundhedsfaglig rådgivning.

– Medarbejderne skaber relationer til brugerne, der skal hjælpes videre til den korrekte hjælp og støtte.

– Begge tilbud har tilsammen mellem 500-1000 brugere igennem i døgnet.

– 80 pct. af de stoffer, der indtages er kokain.

– Brugerne af Skyen og H17 har en gennemsnitsalder på 40 år.

Kilde: Maendeneshjem.dk

”Næsten alle bruger det”

I hvert fald én bruger kan nikke genkendende til overlæge Henrik Thiesens udtalelser om tilvænning og er glad for forbuddet.

Eva er bruger i Reden. I lighed med andre af Redens brugere optræder hun ikke med efternavn. Vi har fået kontakt til Eva gennem Anna Palshof, der arbejder hos Reden. Eva genkender tilvænningsaspektet.

– Det er en tilvænning, og det kan også tage noget virkning af stoffet, hvis man ikke har øvet sig. Men næsten alle bruger det, og det har stofindtagelsesrummene og de andre steder gjort en stor indsats for, hvilket er godt, da salmiakspiritus er meget giftigt og dårligt for alt, afslutter hun.

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen kom af et Facebook-opslag i områdegruppen Det sker på Vesterbro, hvor Anna Palshof, socialfaglig medarbejder hos Reden København og projektmedarbejder hos Socialt Frikort Vesterbro, reklamerede for et event, der senere blev aflyst. Eventet, som var et samarbejde mellem Reden København, Mændenes Hjem og kokken Marco Maccarini, var tænkt som en middag og et oplæg om, hvordan bagepulver fungerer som et skadereducerende tiltag i stofmiljøet på Vesterbro i København. Journalisten kontaktede Anna Palshof, som indvilliget i at lade sig interviewe. Derefter kontaktede journalisten overlæge Henrik Thiesen, da han er ansat som leder i Københavns Kommunes SundhedsTeam og ved en del om bagepulvererstatningen. Brugeren af Reden talte journalisten med, da hun modtog et opkald fra Anna Palshof, som satte hende i forbindelse med kvinden.