Beboer i Roskilde Kommune: Min erfaring med bofællesskaber siger mig, det er godt at lære at omgås andre mennesker

Butik Aftensol er en økologisk gårdbutik, der ligger i bofællesskabet Munksøgård. Foto: Linnea Sophie Weibel.

Fællesspisning, samarbejde og nærvær. Det er måske nogle af de ting, som mange vil forbinde et bofællesskab med.

I øjeblikket oplever Roskilde Kommune en stigende interesse fra borgerne i bofællesskaber. Vi har tidligere skrevet, at Roskilde har Danmarksrekord i bofællesskaber og også at Roskilde kommunes har en særlig indsats på området.

Derfor skal nye projekter give basis for at tilføje endnu flere til de eksisterende 25 bofællesskaber i kommunen. To af de beboere, der allerede er en del af tendensen, er Bodil Arlif og Lasse Andresen. De sætter begge sætter pris på det sammenhold, der opstår i et bofællesskab.

Når man besøger bofællesskabet Munksøgård, kan man tage forbi den lokale gårdbutik, Butik Aftensol. Bag kassen kan man somme tider møde Bodil Arlif. Hun er 78 år, arbejdede som sygeplejerske før, hun blev pensioneret og har boet i Munksøgårds seniorbogruppe i over 20 år. Det var især tanken om at have et fællesskab, når hun ikke længere gik på arbejde, der tiltrak Bodil Arlif.

Fakta om Munksøgård: 

  • Der er omkring 235 beboere fordelt i fem forskellige bogrupper: seniorerne, ungdommen, ejerne, andelshaverne og familielejerne
  • Bofællesskabet blev etableret i år 2000, og betegner sig som et økologisk bofællesskab
  • Der er både ejerboliger, andelsboliger og lejeboliger
  • Ifølge Bodil Arlif udbydes ejer- og andelsboligerne på markedet. Lejeboligerne udbydes af et boligselskab med venteliste. Hun mener, den sidste ejerbolig blev solgt til omkring 7 mio kr.

Kilde: munksoegaard.dk og Bodil Arlif.

– Idégrundlaget her er, at vi laver arbejdet selv, og vi laver det sammen. Det er sådan noget, der forbinder folk, og det styrker fællesskabet. Man skal arbejde og spise sammen, for at der opstår noget udover almindeligt naboskab, fortæller hun.

Netop fællesskabet var også en afgørende faktor for, at Lasse Andresen valgte at bosætte sig i et bofællesskab. Han er lige fyldt 40 og har boet i bofællesskabet Gundsølille siden, han var i midten af 30’erne. Han har en master i innovation og entreprenørskab og søger i øjeblikket arbejde. Til daglig bor han alene i sin andelsbolig i bofællesskabet med undtagelse af, når hans datter kommer på besøg fra Norge.

– Jeg har ikke særlig meget familie, og det er bofællesskabet nu blevet lidt en substitut for. Blandt andet er jeg kommet meget tæt på en af de andre familier herude. Så jeg bor her primært for fællesskabet, siger han.

Alle skal bidrage med det, de kan

Fælles for Munksøgård og Gundsølille er, at både Bodil Arlif og Lasse Andresen fortæller, at mange af beboerne har mellemlange eller lange videregående uddannelser. Men de kan samtidig også pege på, hvordan diversitet kan være en fordel i fællesskabet.

-Jeg tror i høj grad det handler om at have så mange forskellige kompetencer som muligt, fortæller Lasse Andresen.

Fakta om Gundsølille bofællesskab:

  • Der er 35 beboere fordelt på 9 selvstændige enheder. Dertil kommer fællesarealer som gymnastiksal, havestue, fælleskøkken mm.
  • Bofællesskabet blev etableret i år. 1999 på en tidligere skole
  • Bofællesskabet består af andelsboliger
  • En annonce på DBA fra september 2022 viser en 3-værelses andelsbolig på ca. 74 kvm i bofællesskabet var til salg for ca. 600.000 kr. med en ydelse på ca. 4.000 kr. om måneden.

Kilde: bofaellesskab.dk og dba.dk.

Bodil Arlif forklarer, at hun oplever en god dynamik i Munksøgårds arbejdsgrupper, hvor der er repræsentanter fra alle bogrupperne. Den gode stemning kan måske også skyldes, at der kigges efter nogle særlige kvaliteter i nye beboere på Munksøgård.

– Vi kigger efter folk, der er motiverede for at deltage i det, der foregår. Man bidrager med det, man kan, for vi kan noget meget forskelligt, forklarer hun.

Lasse Andresen synes, at det er dejligt, at kommunen arbejder på at skabe endnu flere bofællesskaber, men han mener også, at man bør åbne endnu mere op for alternative boformer. Det kan være en måde at imødekomme borgere, der drømmer om fællesskabet, men ikke har så mange penge mellem hænderne.

– Jeg går og drømmer om at have et slags Tiny House ude i byen eller ude på græsset, som man måske kunne leje ud. Hovedpointen med det er, at et ekstra par hænder faktisk er ret værdifuldt, fortæller han.

Også Bodil Arlif synes også, at det er fint, at kommunen vil skabe endnu flere bofællesskaber. Hun tror på, at det er godt at have nogle tættere fællesskaber end det almindelige naboskab.

Læs også: Politiker om bofællesskaber i Roskilde Kommune: Vi skal komme borgernes behov i møde

Sådan gjorde vi: Journalisten mødte Bodil Arlif i Butik Aftensol, hvor de aftalte et interview dagen efter. Derudover lavede journalisten opslag i diverse facebookgrupper, for at finde en beboer i et bofællesskab, der ville stille op til et interview, hvilket fik Lasse Andresen til at henvende sig.