Nye boliger sikrer dig mod dommedag

Hvis du har millioner i banken og gerne vil sikre dig selv mod dommedag, har du nu mulighed for at investere i en underjordisk bolig. Boligerne, som ligger under Kansas’ ørken, USA, er nu sat til salg. Luksuslejlighederne er bygget i en forladt missil-silo, som efter sigende kan modstå alt lige fra atomangreb til soludbrud og pandemier – med vægge, der er 3 meter tykke. Der er i alt 14 lejligheder, og syv af boligerne, som er udbudt til salg, koster fra seks millioner kroner for en ’halv’ etage og opefter. Tre og en halv lejligheder er allerede blevet solgt, to kontrakter er ved at blive underskrevet, og der er nu kun to lejligheder ledige, skriver Daily Mail.

Se billeder af boligen her.

Lektor: En rædselsfuld tanke
Peder Dueholm Mortensen, lektor og arkitekt, står for boligforskningen på Kunstakademiets Akitektskole. Det, at man i USA er begyndt at lave underjordiske boliger for at beskytte sig mod terrortrusler, er en tanke, han ikke bryder sig om:

– Det er noget af det mest rædselsfulde, jeg nogensinde har hørt. Det er det mest fjendtlige i forhold til den fri udfoldelse af ens rammesætning omkring et hjem og et liv. Boligen er alt for vigtig til at blive en brik i et politisk spil, som jeg opfatter det her som, siger han.

Peder Dueholm Mortensen er mildest talt ikke begejstret for den nye slags boliger.

– Man skal ikke bygge sådan nogle lejligheder – man skal føre en ordentlig udenrigspolitik, siger han og uddyber:

– Boligen er alt for vigtigt til at blive et udtryk for så specifikt og politisk ladet et behov som beskyttelse mod et atomangreb eller terror. Boligen udtrykker en kulturel, åben ramme. En ramme, som giver plads til forskellige måder at leve på og forskellige udtryk, som en familie lægger i den ramme omkring livet, som boligen er, fortæller lektoren.

Danskerne har ikke jord i hovedet
Ifølge Peder Dueholm Mortensen har underjordiske boliger til beskyttelse mod dommedag ikke en fremtid i Danmark.

– Jeg tror ikke, vi vil kunne se sådan noget i Danmark, fordi vi ikke har jord i hovedet. Vi har stadig en konsensus omkring det åbne og multikulturelle samfund.

Det går nemlig imod den måde at leve på, vi går ind for i Danmark, siger han:

– Vi ønsker at kæmpe for et kulturelt, åbent, demokratisk samfund, hvor vi ikke behøver at lave ’gated communities’ (indhegnede samfund, red.). Det her er den værste form for ’gating’: At man skaber så stor en opsplitning i samfundet, at man behøver at ’gate’ det, siger boligforskeren.

Se:

Kunstakademiets Arkitektskole

Daily Mail