Berygtet kryds får cyklister til at køre ulovligt: ”Alternativet er farligere”

Det frygtede kryds på Rute 53. Her mødes cyklister og store køretøjer hinanden i daglig duel. Cyklisterne tager chancer og krydser landevejen for at nå hjem til Skibby. Foto: Britt Stenkvist

Rute 53, også kendt som Skibbyvej eller Amtsvejen, er en landevej med et ry for farlige strækninger. Landevejen forbinder flere kommuner på Sjælland og snor sig gennem Frederikssund Kommune, hvor cyklister dagligt pendler mellem Skibby og Frederikssund for at arbejde.

Om eftermiddagen vender cyklisterne hjem mod Skibby, men på vej ind i byen, må de krydse landevejen et sted, hvor trafikken er tæt, køretøjerne er store og udsynet er begrænset. At komme over vejen i dette kryds er en særlig udfordring for cyklisterne. Det mener flere beboere i Skibby, der tyr til ulovlige og kreative metoder for færdsel på den befærdede vej.

Sagen kort fortalt:

  • Den daglige udfordring: Den trafikkerede strækning på Skibbyvej gør, at flere cyklister ikke tør at krydse vejen. De vælger derfor at køre på den modsatte cykelsti for at undgå krydset.
  • Beboernes frustration: Skibbyboerne har ventet i over 20 år på forbedringer. De ønsker sig en dobbeltrettet cykelsti og en rundkørsel for at få mere sikkerhed.
  • Vejdirektoratets svar: Ifølge Vejdirektoratet er der de sidste 5 år ingen dokumenterede uheld med cyklister. Ifølge Vejdirektorartet skal der ske uheld, før de vil forbedre krydset.
  • Borgerne kræver handling: På Facebook lyder det dog fra skibbyboerne, at det kun er et spørgsmål om tid, før det vil koste nogle livet.
  • Kommunens rolle: Frederikssund Kommune er opmræksom på problemet og arbejder på at få forbedret sikkerheden ved krydset, men det kræver Vejdirektorartets samarbejde, da det er en statsejet vej.

Skibbyboerne tyr til egne metoder

– Min mand har bedt mig om at køre på den modsatrettede cykelsti på vej hjem fra arbejde, så jeg ikke behøver at krydse vejen, når jeg ankommer til Skibby. Det må man jo ikke, men hvad er alternativet? Det er, at man måske ikke kommer hjem igen, siger Britt Stenkvist, der hver dag cykler langs Skibbyvej til og fra arbejde i Frederikssund.

De første 18 minutter af den cirka 30 minutters lange cykeltur fra Frederikssund til Skibby kan cyklisterne slappe af på en dobbeltrettet cykelsti. Men ved Bonderup Old ophører cyklisternes komfort. Her må de krydse den trafikerede landevej, for at komme over på den ensrettede cykelsti. Når de ankommer til Skibby, skal de igen krydse landevejen for at nå hjem i sikkerhed.

Dog er der flere cyklister, der vælger ikke at krydse vejen, da de vurderer, at det er mere sikkert.

– Du er i forvejen en sårbar trafikant som cyklist, og så skal du stå der midt på en meget trafikeret landevej, hvor bilerne kører 80 km/t og skynde dig over. Det er enormt ubehageligt, siger Britt Stenkvist.

Og hun er ikke den eneste. Flere borgere er har i over 20 år ønsket sig, at krydset forbedres til fordel for cyklisterne.

Mette Jørgensen er en af dem, som også cykler på strækningen hver dag.

– Det er en lang strækning, hvor man bliver nødt til at køre i den forkerte side. Og det er jo også farligt og ulovligt, men det er mindre farligt end at krydse vejen hjemme ved Skibby. Når der ikke er nogle, som vil gøre noget ved det, må vi jo ty til andre metoder, siger Mette Jørgensen.

Britt Stenkvist og Mette Jørgensen ønsker, at der bliver lavet en dobbeltrettet cykelsti hele vejen fra Skibby til Frederikssund. De ønsker sig også en rundkørsel i krydset, hvor Skibby Hovedgade møder Amtsvejen.

Læs også: Ekspert tror på “meget sikker” rundkørsel men brogerne tvivler: “En dag, er der en bil, der ikke stopper”

Skibbyboere tager debatten på Facebook

På Facebook skal man ikke lede længe efter flere cyklister, der bakker Britt Stenkvist og Mette Jørgensens ønsker op.

Det er kun et spørgsmål om tid, før der sker noget slemt
Sanne Zimmermann Rindom

– Om morgenen og eftermiddagen er det nærmest umuligt at komme fra Skibby ud på Amtsvejen uden at tage lidt farlige chancer, skriver Bente Sølve Nordsted til Facebook-gruppen Borger i Skibby og Omegn.

Line Gant, en anden Facebook-bruger, skriver også, at hun lovede sig selv, at hun altid ville trække vejret en ekstra gang på denne strækning, da hun flyttede til Skibby for 20 år siden.

– Problemet er, at der ofte er kø og meget ventetid. Det prikker til utålmodige sjæle, skriver Line Gant.

Line Gant mener, at krydsets dårlige udsyn og trafik fra fire forskellige sider er nok til, at der burde have været etableret en rundkørsel for mange år siden.

– Det er kun et spørgsmål om tid, før der sker noget slemt, supplerer Sanne Zimmermann Rindom, som også er medlem af gruppen.

Der skal ske uheld, før der kan gøres noget

Skibbyvej er en statsvej, og det er derfor ikke kommunen, men Vejdirektoratet, der er ansvarlig for forholdene på landevejen.

Dog er Maria Lønsmand Sande fra Vejdirektoratet ikke enig med beboerne i, at krydset er farligt. Hun forklarer, at der de sidste fem år ikke er registreret nogle uheld med gående eller cyklister.

– Det er jo ikke et kryds, der ser ud til at være farligt for cyklister, når der ikke sker uheld med cyklister. Vi har derfor ikke undersøgt, hvorvidt man kan lave en rundkørsel dernede. Det er mange penge at bruge på en vej, hvor der ikke sker nogle uheld med cyklister eller gående.

Så der skal ske uheld, før man kan se på at forbedre krydset?

– Når vi prioriterer vores midler, så gør vi det der, hvor der er fremkommelighedsproblemer eller problemer med uheld. Det ville være vanskeligt at prioritere at bruge vores penge til at forhindre uheld med cyklister der, hvor der ikke sker nogle uheld.

Maria Lønsmand Sande råder folk til at køre i den rigtige retning på cykelstien, være agtpågivende og se sig godt for, når de krydser vejen.

Men Britt Stenkvist holder fast i, at det er et farligt kryds.

– Jeg er voksen, og jeg har været ved at komme galt afsted. Jeg har prøvet at stå i det kryds mange gange og tænke, at det her, det er simpelthen for farligt, siger Britt Stenkvist.

Læs også: Borgere i opråb over manglende cykelsti: “Den har været nødvendig i de sidste 100 år”

Du får mig ikke til at sige, at det er okay at bryde loven og køre på den forkerte cykelsti. Men jeg kan jo godt af forsvarlige årsager forstå, at nogle gør det
Lars Jepsen (A)

Kommunen og borgerne mod Vejdirektoratet

Lars Jepsen (A), byrådsmedlem i Plan og Teknik udvalget i Frederikssund Kommune mener, at de i kommunen tager cyklisternes bekymring alvorligt.

– Jeg ved, at vi har fokus på det kryds. Jeg har siddet i udvalget i mange år, og jeg kender godt til problematikken med det kryds. Jeg kan sagtens forestille mig, at en rundkørsel vil være aktuelt, men det skal ske i samarbejde med Vejdirektoratet og politiet, siger Lars Jepsen (A).

Lars Jepsen anbefaler ikke beboerne i Skibby at køre hjem via den modsatte cykelsti.

– Du får mig ikke til at sige, at det er okay at bryde loven og køre på den forkerte cykelsti. Men jeg kan jo godt af forsvarlige årsager forstå, at nogle gør det, siger Lars Jepsen (A).

Henriette Andersen, afdelingsleder i Center for By og Landskab og Vej og Trafik i Frederikssund Kommune skriver i et skriftligt svar, at de i kommunen løbende har anmodet om, at krydset ombygges så det bliver mere sikkert for de bløde trafikanter.

Henriette Andersen fraråder også cyklisterne at køre i den modsatte side.

Læs også: En lastbil hvert femte minut: Køge frygter for bløde trafikanter

Sådan gjorde vi: Journalisten modtog et tip om, at der sker mange ulykker på Amtsvejen i Frederikssund Kommune. Journalisten besluttede sig for at undersøge det, og skrev ud i flere Facebook-grupper, for at høre hvilke strækninger, der er værst. På mail, SMS og kommentarer på Facebook-opslaget blev journalisten gjort opmærksom på krydset i Skibby. Journalisten interviewede to af de borgere, der har henvendt sig. Derefter henvendte journalisten sig til ophavsmænd på udvalgte Facebook-kommentarer, kommunen og Vejdirektorartet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.