Biografejere: Jelveds lov kommer ikke til at ramme os

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingen af de biografejere som net-avisen har talt med er bekymrede for, at kulturministeriets nye lovforslag om fastsættelse af biografstøtten vil ramme deres biograf. Ejerne modtager nemlig ingen eller kun lille kommunal støtte.

Ledelsesmedlem i Hjallerup Kino, Klaus Andresen, fortæller.

”Vi er en foreningsdrevet biograf. Vi kører på helt frivillig basis, og har ikke nogen tilskudsordninger vi benytter os af.”

I Aalestrup Bio er man også uafhængig af fast økonomisk støtte fra kommunen.

-Vi får ikke kommunalt tilskud i Aalestrup Bio. Vi har ingen personaleomkostninger, fordi de er 100 % frivillige, så derfor har vi ikke voldsomt med udgifter, siger formand Hans Jørgen Nielsen.

Vi får slet ikke så meget i tilskud, at det kommer til at påvirke os.
Inger Stoksbjerg, formand i Glumsø Biograf.

Vil begrænse kulturtilbuddene.

Hos formanden for Foreningen af Mindre og Mellemstore Biografer, Jane Lykke, var bekymringen ellers stor. Hun frygtede for de lokale biografers fremtid.

-Det værste vil være, hvis det ender med, at vi kun får nogle kæmpe biografcentre uden nerve og nærhed, som eksisterer i de små biografer, hvor mange af de gode tiltag bliver født. Det her vil begrænse kulturtilbuddene, siger hun til Politiken.

Lovforslaget blev den 2. oktober fremsat af Kulturminister, Marianne Jelved, som en lovændring i den nuværende filmlov. Forslaget lød på, at ministeriet fremover skulle bemyndiges til at indføre et loft på den kommunale støtte til kommunerne på 1,5 millioner kroner fordelt over tre år.

I Glumsø Biograf kender formand Inger Stoksbjerg godt forslaget, men frygter ligesom sine kolleger heller ikke for biografens overlevelse.

-Vi får slet ikke så meget i tilskud, at det kommer til at påvirke os. Vi er en forening, der driver biografen, og vi får et tilskud, men det ligger slet ikke oppe i den størrelsesorden, siger hun.

Jelved: Tilskuddene er konkurrenceforvridende

Ministeriet fremsatte forslaget efter, at en række større, danske biografer havde klaget til EU-kommissionen om filmlovens paragraf 18, som bemyndiger kommunerne til at yde støtte til lokale biografer. Biograferne, heriblandt Nordisk Film og Cinemaxx, mente at den nuværende lov var konkurrenceforvridende.

Det fik opbakning af kulturministeriet som i dokumentet skrev.

-Det kan føre til en uhensigtsmæssig konkurrenceforvridning i forhold til kommerciel biografdrift, såfremt biografer frit kan modtage kommunal støtte og samtidig konkurrere på repertoire og program med kommercielle biografer.