Blomster i vejkanter og haver kan øge biodiversiteten – men har du styr på de mest bi-elskende blomster?

”De sidste par år har det faktisk rykket helt vildt meget med biodiversiten i haverne”, siger Jane Kongsted Nielsen, der er underviser på Københavns Universitet. Her ses et forårsbed med tulipaner i forskellige farver. Man bør dog gå efter blomster som anemoner, lærkespore, kodriver og vordeurt, som tiltrækker flere bier og insekter end tulipanerne gør. Foto: Julie Alsholm Hassingboe

Frederikssund Kommune vil have mere natur. Nu lægger kommunen derfor flere blomsterløg i jorden fem nye steder i kommunen, skriver kommunen i en pressemeddelelse på sin hjemmeside.

Målet er at øge biodiversiteten. Det betyder, at kommunen nu har et samlet areal på 705 kvadratmeter, som er beplantet med blomsterløg.

– Vi har valgt blomsterløg, fordi det giver en power-effekt. Og så kommer der flere forskellige blomstringer, siger Michelle Rasmussen fra Vej og Park i Frederikssund Kommune.

Til foråret kommer man til at kunne nyde blomsterne i bybilledet i Frederikssund, Jægerspris, Gerlev, Tørslev, Kyndby, Slangerup og i Skibby.

Læs også: Fremtidens fly skal flyve på madolie og planter

Opfordring til borgerne

Men kommunen opfordrer også borgerne til selv at være med til at lægge blomsterløg i egne haver. På den måde kan alle være med til at højne naturkvaliteten og dermed give de bedste betingelser til planter, insekter, fugle og dyr.

– Det er med til at øge biodiversiteten i kommunen, og det er sådan en ting, som borgerne også synes er rigtigt spændende. Nogle gange kan det være lidt svært at finde ud af, hvad man skal gøre, for at være med til det her nationale projekt om biodiversitet, hvis man ikke har så grønne fingre. Så derfor har vi lavet en lille guideline, siger Michelle Rasmussen fra Park og Vej i Frederikssund Kommune.

Sådan sættes blomsterløg

  • Sæt forårets blomsterløg om efteråret – før frosten sætter ind – og efterårsblomsterløg om foråret
  • Gennemtænk placeringen: Er det et sted du befinder dig meget? Risikerer du at træde på løgene? Er der sol eller skygge? Hvad har din løgblanding brug for?
  • Sæt ikke løg i de vådeste områder af haven
  • Sæt løgene 2-15 cm nede i jorden. Dybden for den specifikke type kan normalt læses på indpakningen
  • Vand til sidst det beplantede område, og vent i spænding til blomsterne springer ud

Kilde: Frederikssund Kommune.

Et festfyrværkeri af blomster 

I pressemeddelelsen giver kommunen fem gode råd til, hvordan man lægger blomsterløg i haven på denne tid af året. Kommunen anbefaler desuden at lægge en blanding af løg, så man har en blomstringsperiode fra februar til juli. Blandingen består af: anemone, botanisk tulipan, middelhavs prydløg, krokus, perlehyacint, prydløg, påskelilje og vild tulipan. Hvis man sår denne løgblanding, vil man få et festfyrværkeri af farver i sin have til foråret.

– Vi har for eksempel en blanding, som er en af dem, vi kommer til at bruge flere steder. Her starter vi med kun gul, så rykker det over i gul og rød, og så slutter det af med lilla, siger Michelle Rasmussen om Frederikssunds blomsterprojekt.

Læs også: Biodiversiteten på prøve i landets 3. mest opdyrkede kommune

Private borgere kan gøre en forskel for biodiversitetskrisen

Verdens arter er i kraftig tilbagegang. Derfor kan alle være med til at gøre en positiv forskel for naturen.

– Vi er jo nået dertil, hvor vi har så stor en biodiversitetskrise, at alt hjælper. Vi skal prøve at stoppe den her tilbagegang af arterne. Alting batter, og det batter især, at vi føler, at vi selv er med til at gøre en forskel, siger Jane Kongstad Nielsen, underviser på Skovskolen ved Københavns Universitet.

Hvis man vil have blomsterløg i haven til foråret, skal man allerede nu, før frosten sætter ind, lægge løg i jorden.

Hvad er biodiversitet?

  • Biodiversitet er et begreb, der dækker over mangfoldighed i naturen med henblik på antallet af arter
  • Mangfoldighed er alt liv på jorden herunder svampe, planter, dyr, bakterier, alger osv.
  • Biodiversiteten er i tilbagegang på verdensplan. Det skyldes primært ødelæggelse af naturen og pladsmangel.
  • Mennesker er afhængige af en intakt og mangfoldig natur, fordi det bl.a. skaber ilt, rent vand, fødevarer, teknologi og medicin.

Kilde: Miljøministeriet 

Kun danske planter kan højne biodiversiteten

Dog påpeger Jane Kongstad Nielsen, at hvis man vil gøre noget for biodiversiteten, er det vigtigt at plante planter, der er “hjemmehørende”. Det er altså planter, der vokser naturligt i den danske natur. Mange blomsterløg er indført fra andre lande, og det betyder, at disse planter ikke tiltrækker de insekter, der findes på vores breddegrader.

– Det er ikke specielt mange arter, der er knyttet til tulipaner og påskeliljer. Det er nogle havearter, vi har indført, fordi vi synes, at de er flotte og er forårsbebudere. Men hvis vi gerne vil gøre noget for biodiversiteten, så skal man gå efter noget mere hjemmehørende, siger Jane Kongsted Nielsen.

Hjemmehørende blomsterløg og forårsbebudere kunne f.eks. være anemoner, lærkespore, kodriver og vordeurt. Disse kan ofte købes på planteskoler og i supermarkeder. Det er også vigtigt at have en vild have, som kan skabe gode betingelser for insekter, fugle og dyr.

Hvis man laver en vild have og sætter blomsterløg, vil haven hurtigt kvittere med farver, insekter og fugle.

– De sidste par år har det faktisk rykket helt vildt meget med biodiversiten i haverne. Det ser vi med konceptet Vild med Vilje, hvor der godt må ligge en bunke med gamle blade og gamle kviste til pindsvinene. Vi skal prøve at gøre haven mere vild, selvom det strider imod vores trang til at ordne og lue, anbefaler Jane Kongsted Nielsen.

Sådan gjorde vi: Vi læste Frederikssunds Kommunes pressemeddelelse fra 2. november, der handler om, at kommunen vil sætte blomsterløg. Dernæst kontaktede vi kommunen, og fik uddybet kommunens plan. Herefter ringede vi til en forsker fra Københavns Universitet, og interviewede hende om biodiversitet og vilde haver. Alle interviews er foretaget telefonisk af journalisten.