Tilflytter-boom presser folkeskolerne i Amager Vest

Skolerne i Amager Vest er under pres. Foto: Brad Flickinger, flickr
Skolerne i Amager Vest har problemer med at rumme de mange nye børn i kvarteret.
Foto: Brad Flickinger, flickr

Når nye beboere slår sig ned i hovedstaden, er det Amager Vest, der hitter.

Mellem 2004 og 2014 har bydelen fået 17.663 nye indbyggere. Det er en stigning på 39 procent, og dermed indtager bydelen en klar førsteplads både i forhold til relativ og omfangsmæssig befolkningsvækst i København.

Spørger man de lokale borgere, har det store boom i nye 2300-beboere ikke været en ren solskinshistorie:

– Vi er rigtig glade for tilvæksten, men vi er kede af, at der ikke bliver stillet ordentlige faciliteter som vuggestuer og folkeskoler til rådighed, siger André Just Vedgreen, der er næstformand i Amager Vest Lokaludvalg.

Læs også: Her er Københavns mest eftertragtede vuggestue

Overfyldte skoler

Hos Amager Vest Lokaludvalg, der er borgernes talerør til de lokale politikere, er man især bekymrede for, om skoler og børnehaver kan følge med den massive befolkningsvækst:

– Vi har fået en skole i Ørestad, som var fuld, før den var bygget. Nu kommer der en skole mere, som også er fuld, før den er blevet bygget, siger André Just Vedgreen, der stiller op til Københavns Borgerrepræsentation for Det Radikale Venstre.

Der er ikke nogen, der forventer, at man som forældre skal køre til den anden ende af kommunen for at få plads til sine børn
Niels Bjerrum (S), Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune

Han fortæller desuden, at Islands Brygge Skole har haft store problemer med at rumme de mange nye børn i kvarteret:

– Det er en meget søgt lokal skole, der har mere end dobbelt så mange børn, som der faktisk er plads til. Så udfordringen er, at den offentlige service halter til de borgere, der flytter hertil, forklarer André Just Vedgreen.

Læs også: TV: Elever valfarter til Ørestad Gymnasium

Kilde: Københavns Kommune
Kilde: Københavns Kommune

Lokale politikere tager tilvæksten alvorligt

Det stigende antal ‘amarkanere’ og de overfyldte skoler er noget, der bliver taget alvorligt på de københavnske rådhusgange, forsikrer Niels Bjerrum (S) fra Teknik- og Miljøudvalget:

– Vi har et enormt fokus på de befolkningsprognoser, der er for hele hovedstadsområdet, og som tyder på, at vi bliver betydeligt flere københavnere i fremtiden. Det er klart, at de offentlige institutioner, der skal servicere alle de mange mennesker, skal følge med. Så vi har meget fokus på, at der bliver bygget skoler og børnehaver i takt med, at der kommer flere mennesker, siger han.

Vi er rigtig glade for tilvæksten, men vi er kede af, at der ikke bliver stillet ordentlige faciliteter som vuggestuer og folkeskoler til rådighed.
André Just Vedgreen, næstformand i Amager Vest Lokaludvalg

Han vil gerne love, at der kommer til at blive plads nok til dem, der gerne vil have deres børn i folkeskolen. Men samtidig understreger han, at det kan være svært at navigere efter op- og nedgange i de forskellige skolers popularitet:

– Det er klart, at der kan være overgangsperioder, hvor der pludselig kommer en voldsom søgning på en enkelt folkeskole, og vi skal jo ikke bygge eller nedlægge skoler ud fra den slags tendenser. Der er ikke nogen, der forventer, at man som forældre skal køre til den anden ende af kommunen for at få plads til sine børn. Men hvis det ikke lige bliver den ene skole på Vestamager, så er der nok en anden skole på Vestamager, siger Niels Bjerrum (S).

I 2014 blev det vedtaget at bygge én ny skole på Vestamager. Skolen skal ifølge Københavns Kommune rumme 750 elever.

I Københavns Kommune regner man ifølge nøgletallene med, at kommunen vil få omkring 100.000 nye indbyggere inden 2025.

2 Responses to "Tilflytter-boom presser folkeskolerne i Amager Vest"