Viben vender tilbage: Sådan spotter du Amagers akrobatfugl

Man kan kende viben på de metalgrønne vinger, det hvide bryst og den lille fjertop på hovedet. Foto: Nini Skjoldager Andersen.

Der er forår og fuglefløjt i luften. Lige nu er der god mulighed for at se og høre en masse fugle på Amager, hvis man vil ud og nyde forårssolen. Et oplagt sted at finde dem er ved strandenge såsom ved Kalvebod Fælled eller Kongelunden.

Sådan lyder det fra Sven Norup, der er skovfoged og vildtkonsulent i Naturstyrelsen.

– En tredjedel af Amager er trods alt natur af høj værdi, og det er lige nu, at man kan opleve fuglene. Lyden fra strandengen er helt fantastisk på den her årstid. Det pipper, gakker, knækker og rapper, siger han.

Læs også: Sådan kan du præge fuglelivet i forårshaven

En fugl, der især er nem at spotte, er viben. Den er netop kommet tilbage fra sit vinterhi og skal nu i gang med at yngle. Hannerne skal imponere hunnerne, og det er spændende at opleve, fortæller Sven Norup.

– Mændene skal gøre sig attraktive overfor damerne, så de larmer og viser sig frem. Det er et helt spektakulært syn, og det kan man opleve de kommende uger ude på Kalvebod Fælled. Mændene har nogle store, flotte og spraglede dragter. De danser og viser hunnerne, hvor lækre de er. De har alle mulige sjove farver og har en stor fjerkrave omkring halsen, siger Sven Norup.

Fakta om viben

    • Viben har en metalgrøn overside, brede og afrundede vinger og en lang fjertop på hovedet.
    • Man kalder den en akrobat, fordi den slår kolbøtter i luften, når den flyver.
    • Viben finder oftest sin føde ved og i vandet og er derfor en vadefugl.
    • Dens sang har givet navn til sit danske navn, fordi den lyder som vuii-o-vuiip-vip-vip-euvii.
    • Vibens sang kan høres i Dansk Ornitologisk Forenings app DOFs fuglebog.

Kilde: DOFbasen

En akrobat med en speciel sang

Ifølge Sven Norup er viben nem at genkende, fordi den har et meget unikt udseende, sang og måde at flyve på.

– Det er en meget smuk og karakteristisk fugl med en top på hovedet og blåsorte og hvide glinsende vinger. Den er kendetegnet ved, at den slår kolbøtter, når den flyver rundt. Man kalder den en akrobat, siger han.

Daniel Palm Eskildsen, som er biolog hos Dansk Ornitologisk Forening peger også på, at viben er nem at spotte, hvis man ved, hvor man skal lede efter den. Viben er glad for åbne områder med masser af vand.

– Man skal ud i nærheden af noget vand. Det er dér, der er flest af dem. Det kan også godt være inde i landet, men i nærheden af noget vådt. Det kan være en sø, men endnu bedre, hvis det er store flade områder med vand på. For eksempel en oversvømmet mark eller en eng med vand eller vandpytter, siger Daniel Palm Eskildsen.

En frygtsom fugl

Derudover foreslår Daniel Palm Eskildsen, at man finder ”morfars gamle kikkert” frem, hvis man vil finde viben. Selvom den er til at se med det blotte øje, kan der godt være langt ud til den på de åbne områder.

Man skal også huske at observere viben på afstand. Den kan nemlig være bange af sig, fortæller Daniel Palm Eskildsen.

– Man kan risikere at skræmme dem væk fra reddestedet, så man skal være lidt forsigtig. Hvis man kommer i nærheden af nogle ynglende viber, er man ikke i tvivl, for de kan godt finde på at flyve rigtig tæt på for at gøre indtrængeren opmærksom på, at de er blevet opdaget. Det virker imod andre rovdyr, men det er ikke alle mennesker, der er klar over, at det et signal til, at de er for tæt på, siger han.

Læs også: Gåserepublikken skal spærre fuglene inde: »De bliver stressede, og det er der nogen, der dør af«

Selv hvis det ikke lykkes at spotte viben, er det ifølge skovfoged Sven Norup stadig vigtigt at komme ud i naturen.

– Jo flere vi kan lokke ud i naturen, jo bedre. Det kan godt være, at folk ikke kan sætte navn på dyrene, men de lærer at holde af dem. Og når man holder af noget, passer man også på det, siger han.

Sådan gjorde vi: Journalisten kontaktede en lokal skovfoged på Amager for at høre, hvilke dyr man skal holde øje med lige nu. Derefter blev skovfogeden og en biolog interviewet telefonisk.