Borgere bag ukraine-indsats kritiserer kommune: »De oplever, at vi kommer og placerer et problem«

Albertslund Kommune venter på at få tildelt de ukrainske flygtninge, som kommunen har sagt ja til.
Foto: Albertslund Kommune.

Et lokalt flygtninge-initiativ i Albertslund Kommune kan nu se frem til at sende en bus til den polske grænseby Przemysl 25. april. Her vil projektets koordinatorer og fagfolk hente ukrainske flygtninge til Danmark. Siden projektet blev stablet på benene tilbage i marts måned, har Albertslund Kommune ikke ønsket at indgå noget samarbejde med det private initiativ, Albertslundprojektet.

– Vi har forsøgt at få et samarbejde op at køre, men Albertslund Kommune synes, at det er en rigtig dårlig idé. De oplever, at vi kommer og placerer et problem i kommunen, siger Henrik Von-Lizchang, stifteren af Albertslundsprojektet.

Retningslinjer sætter en stopper for et samarbejde

Ifølge sekretariatsleder for Politik og Ledelse i Albertslund Kommune, Marie-Louise Lunderød, skyldes det, at kommunen arbejder inden for nogle bestemte retningslinjer og en lovgivning. Dette gør, at man ikke kan tage imod de ukrainske flygtninge udenom asylsystemet og samtidigt tilbyde dem tag over hovedet.

– De Ukrainske flygtninge skal igennem et asylsystem og søge ophold aktivt igennem Udlændingestyrelsen, før vi som kommune kan tilbyde dem de integrationsydelser, som der er til rådighed, siger Marie-Louise Lunderød.

Du kan få midlertidig opholdstilladelse efter særlovens §1, hvis du:

  • Er ukrainsk statsborger og den 24. februar 2022 eller senere er udrejst af Ukraine, med landet som bopæl.
  • Den 24. februar 2022 havde status som flygtninge i Ukraine og den 24. februar 2022 eller senere er udrejst af Ukraine
  • Er ukrainsk statsborger eller den 24. februar 2022 havde status som flygtning i Ukraine og opholdt dig eller havde opholdstilladelse i Danmark den 24. februar 2022.

Kilde: Udlændinge- og Integrationsministeriet

Albertslund Kommune venter på at få tildelt de ukrainske flygtninge, som kommunen har sagt ja til, for så at hjælpe med boliger og andet.

Læs også: Borgere i Frederikssund ønsker at hjælpe ukrainske flygtninge, men kommunen er ikke til at samarbejde med

Opfordring fra kommunen: Søg hjælp hos støtteorganisationer

Marie-Louise Lunderød understreger, at man ikke kan køre en bus med flygtninge direkte fra den polske grænse til Albertslund Kommune og regne med, at kommunen kan tage over. I stedet vil man blive bedt om at køre til nærmeste asylcenter, hvis de ukrainske flygtninge på bussen ikke har søgt om ophold. Et scenarie kommunen rigtig gerne vil undgå.

Hun opfordrer til, at private initiativer som ’Albertslundprojektet’ skal sørge for at samarbejde med en nødhjælpsorganisation, som er bekendt med regler og love på området.

– Processen ville kunne blive længere end højest nødvendigt, hvis man ikke får flygtningene den rigtige vej igennem systemet fra starten af. Derfor er det en god idé at samarbejde med folk, som er velkendte med procedurerne, siger Marie-Louise Lunderød.

En opfordring som Albertslund Kommune også kom med til kommunens årsmøde tilbage i marts måned, hvor mange af kommunens borgere deltog.

Læs også: På flugt fra Ukraine: »Vi hørte eksplosioner og larm fra våben og russiske fly«

Albertslundprojektet er nu i stedet i tæt samarbejde med NGO’er, nødhjælpsorganisationer og øvrige kommuner. Stifteren af projektet, Henrik Von-Lizchang oplever, at andre kommuner har en markant anderledes tilgang til ukrainske flygtninge end Albertslund Kommune.

– I Albertslund Kommune fokuserer man primært på, hvordan man løser problemet, når det opstår. Hvor andre kommuner faktisk selv tager ned og henter problemet, siger Henrik Von-Lizchang.

Adgangsnøglen til ydelser er opholdstilladelse

Sekretariatsleder for Politik og Ledelse i Albertslund Kommune understreger, at når de ukrainske flygtninge har søgt om ophold og er igennem det nødvendige asylsystem, er Albertslund Kommune klar med integrationsydelser og initiativer såsom bolig, virksomhedspraktik, daginstitutionspladser og fritidsaktiviteter til børnene. Ydelser som kommunen allerede nu står klar med.

– At søge ophold i landet er adgangsnøglen til de integrationsydelser de forskellige kommuner kan tilbyde de ukrainske flygtninge, siger Marie-Louise Lunderød.

Sådan gjorde vi: Jeg blev bekendt med projektet via lokale facebookgrupper. Vinklen opstod efter interview med stifteren af Albertslundprojektet. Via den presseansvarlige hos Albertslund Kommune fik jeg kontaktoplysningerne på Marie-Louise Lunderød. Begge interviews er telefoniske.