Droner kan i fremtiden spille en vigtig rolle i arbejdet med at nedkæmpe brande. Det mener Gladsaxe Brandvæsen. De har fået et firma til at fremstille speciallavede droner, der skal kunne flyve op over en brændende bygning og sende direkte billeder ned til indsatslederens iPad. På den måde kan indsatslederen være flere steder på én gang:
– Det vil sige, at jeg i princippet kan stå inde i en brændende bygning og stadig have overblikket over hvad der sker oven over – og rundt omkring mig, siger beredsskabsinspektør i Gladsaxe brandvæsen, Henrik Vind.
Vi kan få et øjebliksbillede af, hvordan skaden ser ud, og hvordan den breder sig. Og det gør, at vi meget hurtigere kan se om branden har bredt sig, så vi kan få omdirigeret styrkerne eller tilkalde flere styrker
Henrik Vind, beredsskabsinspektør i Gladsaxe brandvæsen
Sådan virker den
Toke Kristian Suhr, som er medejer af firmaet Droner.dk, er netop nu i gang med at udvikle dronen.
OM DRONER
Droner er indtil videre mest kendt i militærregi for at være førerløse fly der overvåger og smider bomber. Lige nu undersøges dronernes muligheder rundt omkring i verden. Det har blandt andet resulteret i en såkaldt ”Burrito Bomber” i USA, som er den første luftbårne burrito-udbringer.
– Den er selvflyvende og selvjusterende. Det vil sige, at dem der er ude i felten ikke behøver at styre den. De bruger en applikation til deres iPad, som ud fra prædefinerede ruter styrer dronen. På den måde kan man via GPS se et kort over, hvor dronen befinder sig, og ved enkelte tryk kan man få dronen til at lette og flyve over skadestedet i ca. 30 meters højde. Dronen cirkulerer så over skadesstedet, og brandmanden ser nøjagtigt, hvad dronen ser – på præcis samme tid, forklarer Toke Kristian Suhr.
På den måde skal brandmændene ikke bruge tid på at holde øje med dronen i udrykningssituationen og kan bruge tiden og oplysningerne fra dronen til at slukke branden mere effektivt.
– Vi kan få et øjebliksbillede af, hvordan skaden ser ud, og hvordan den breder sig. Og det gør, at vi meget hurtigere kan se om branden har bredt sig, så vi kan få omdirigeret styrkerne eller tilkalde flere styrker, fortæller Henrik Vind.
Læs også: Droner er reklamefolkets nye legetøj
Retningslinjerne
Ifølge reglerne må man kun flyve med droner, hvis man er mindst 150 meter væk fra tætbebyggede områder, men man kan søge om dispensation ved Trafikstyrelsen, hvis det handler om særlige projekter. Luftfartsinspektør Henrik Michelsen fra Trafikstyrelsen ser positivt på Gladsaxe Brandvæsens plan om anvendelse af droner:
– Det er klart, at vi giver brandvæsenet lidt længere snor. Generelt set vil brandvæsen, politi og beredskab kunne benytte droner efter nogle helt fastsatte retningslinjer, siger han.
Toke Kristian Suhr mener, at have dronen klar om et par uger. Så vil brandvæsenet i Gladsaxe teste, om dronen har de ønskede funktioner.