København vil kombinere fest og sport i banebrydende pride-event

Af Mie Wiatr Hammerich

Det potentielle værtskab for både WorldPride og EuroGames i år 2021 er en stor mulighed for dragqueens, mener dragqueen Kenneth Egelund. Her er han igang med at lægge flere lag make-up for at forme en kavalergang og nye øjenbryn.
Foto: Mie Wiatr Hammerich

Om fire år er København vært for det verdensomspændende LGBTQ-event WorldPride, hvor lesbiske, bøsser, bi- og transseksuelle samt ’queers’ fester og går i parade gennem byen. I samme omgang vælges hovedstaden med stor sandsynlighed også som vært for EuroGames, en årligt tilbagevendende sportsbegivenhed for homoseksuelle. Kombinationen af sport og fest bliver større end nogensinde, siger Lars Christian Østergreen, sekretariatschef i Happy Copenhagen, der arrangerer WorldPride i København.

Aldrig prøvet før
Navnet Happy Copenhagen er betegnelsen for samarbejdet mellem de to organisationer Pan Idræt og Copenhagen Pride. Ifølge Lars Christian Østergreen er Happy Copenhagen nu ved at færdiggøre ansøgningen til også at afholde EuroGames i samme periode som WorldPride og derved slå de to events sammen til ét stort. Noget, der aldrig har været gjort før.
– Vi kommer med et nyt perspektiv og der er mange flere organisationer i spil som samarbejdspartnere. Vi rammer bredere end den gængse Pride, siger sekretariatschef Lars Christian Østergreen og fortsætter: – Derfor var det lidt af et sats også at søge om EuroGames, for InterPride kunne også blankt have afvist vores bud.

Læs også: Mariah Freefall gør sig klar til worldpride

Mere fokus på sundhed
Ved at kombinere WorldPride og EuroGames er der også mulighed for at sætte fokus på sundhed hos LGBT-personer. I en rapport år 2015 konkluderer Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet at LGBTQ-personer generelt har et dårligere helbred end resten af befolkningen. Derfor vil en samlet afholdelse af WorldPride og EuroGames være med til at sætte fokus på området.

– Vores mål er, at de personer, der kommer for at dyrke sport også interesserer sig for de andre events. Vi skal få grupperne til at smelte sammen, så de bliver mikset mere end man har set før, siger Lars Christian Østergreen. Eksempelvis planlægger Happy Copenhagen at åbne festdagene med et sportsstævne, som bliver fulgt op af den store pride-festival. Blandt andet med optrædener af danske dragqueens. – Vi skal give folk meget mere kultur og meget mere fest end de tidligere har fået, siger Lars Christian Østergreen.

Den endelige afstemning om værtskabet for EuroGames finder sted i marts 2018.