Danskere skaber kønsneutral stemme til din mobil

Q er verdens første kønsneutrale stemme. Foto: Virtue Nordic

Lige nu taler Siri på din iPhone enten med en mandlig eller en kvindelig stemme. Men fremover kan du måske også få mulighed for at vælge Q – en stemme der er kønsneutral.

På VICE’ kreative bureau, Virtue Nordic, opstod snakken om en kønsneutral stemme som et spørgsmål om, hvorfor en stor del af den teknologiske verden arbejder med opfattelsen af, at der kun er to køn.

– Idéen om Q startede som en undren. I og med at der er flere og flere lande og stater, der begynder at være åbne overfor et tredje køn, føltes det meget bagudskuende, at teknologifirmaerne stadig kun opererer indenfor opfattelsen af at der kun er to køn, siger Emil Asmussen der er Associate Creative Director hos Virtue Nordic.

Lige nu fungerer de fleste kunstige intelligensers stemmer i en kønnet fremstilling med enten en kvindelig eller en mandlig stemme. Skabelsen af Q skal være en tilføjelse og et ekstra valg, når man som bruger af teknologi skal vælge, hvordan ens mobiltelefon skal lyde, mener skaberne af Q.

– Bare det, at folk får flere valg, ville være en god løsning, siger Emil Asmussen.

Copenhagen Pride er en af de samarbejdspartnere, der har været med under udviklingen af Q. For Copenhagen Pride handler det ikke om at erstatte noget, det handler snarere om at tilføje noget, der kan imødekomme de mennesker, der hverken identificerer sig som mænd eller kvinder.

Det fortæller Thomas Rasmussen, der er Kommunikationschef hos Copenhagen Pride.

– Det er ikke målet at forsøge at tage noget fra nogen. Ønsket og formålet er i første omgang, at give et ekstra alternativ. Mandlige og kvindelige stemmer skal stadig være tilgængelige. Det er en måde at imødekomme en gruppe mennesker, som er ikke-binære, siger han.

En uundgåelig udvikling

Teknologien og techfirmaer tager i takt med samfundets udvikling mere og mere stilling til debatten om køn. Ser man på sociale medier, har du på Facebook 71 muligheder for valg af køn, når du er bruger på SoMe-giganten.

– Det er en del af samfundets udvikling. Vi er i en proces, hvor man ikke skal være enten mand eller kvinde, men hvor man har frihed og mulighed for at identificere sig som den, man synes, man er, siger Thomas Rasmussen fra Copenhagen Pride.

Debattøren og den måske kommende folketingspolitiker, Henrik Marstal, er enig med Copenhagen Pride i, at et teknologisk tiltag som Q, er en naturlig del af det 21-århundredes samfundsudvikling.

– Det er en logisk udvikling, som følger i kølvandet på hele den store debat, der har været de sidste 15-20 år om kønnets status. En kønsneutral stemme er noget, der kan være med til at sikre, at vi bevæger os væk fra de her kønsstereotyper, siger Henrik Marstal.

En kønsneutral stemme er ikke kun en naturlig udvikling i debatten om kønsstereotyper, men også noget, der kan være med til at skabe ligestilling, mener debattøren.

– For mig at se er den kønsneutrale stemme også et tiltag, der arbejder for en større ligestilling, og samtidig kan bidrage eller give en løsning på nogle af de ligestillingsudfordringer, det vestlige samfund stadig har i det 21-århundrede, siger Henrik Marstal.

Det handler om inklusion

For både Virtue Nordic og Copenhagen Pride skal Q være en mulighed for at inkludere flere mennesker. Mennesker, der ikke ser sig selv i kategorien som mand eller kvinde, kan nu få mulighed for at vælge en stemme, der ikke er mandlig eller kvindelig.

– Det er en måde at inkludere flere mennesker. Der er nogle mennesker, der ikke ser sig selv som enten mand eller kvinde. Det er de mennesker, vi gerne vil give muligheden, siger Thomas Rasmussen.

Også hos Virtue Nordic gik det i takt med deres undersøgelse, der har ligget forud for Q, mere og mere op for bureauet, at der netop findes mennesker, der ikke føler sig inkluderede.

– I takt med at vi begyndte at undersøge mere og mere, så gik det op for os, at der er mange mennesker som egentlig ikke følte sig repræsenterede. Det har været en mangelvare for nogen, siger Emil Asmussen.

Skabelsen af Q har også handlet om mennesker. For hvordan finder man frem til, at en stemme er kønsneutral? Virtue Nordic har i udviklingen af Q lavet undersøgelser, som alle VICE-læsere kunne deltage i.

– I undersøgelserne kunne man rate en stemme på en skala fra 1-5. 1 var maskulin, 5 var feminin og 3 var neutral, siger Emil Asmussen.

Efter flere undersøgelser og stemmeændringer fandt Virtue Nordic Q.

– Vi ændrede stemmen indtil afstemningerne var på cirka 50% neutral, 24% på maskulin og 26% på feminin. Det var vi rigtig glade for, for så var der ikke en klar definition på, om stemmen var det ene eller det andet, siger Emil Asmussen.

Positiv respons

Det tegner godt for Q. Stemmen har nemlig fået positiv respons i den teknologiske verden, hvor flere firmaer har vist interesse for den kønsneutrale stemme.

– Vi har fået virkelig god respons rundt omkring i hele verden, og vi har fået mange henvendelser fra både store og små virksomheder, der gerne vil tale med os, siger Emil Asmussen.

Læs også: Teknologi bag bitcoin kan bruges som våben mod hacking

Henrik Marstal er også begejstret for Q og mener ligesom Copenhagen Pride og Virtue Nordic, at et tiltag som dette kan bidrage positivt til den vej, verden går lige nu.

– Det er et lille, men et vigtigt tiltag, fordi det på sigt kan være med til at fremme en mere ligestillet og kønsneutral verden, siger Henrik Marstal.

Et opråb 

Q er skabt som et tredje valg til de mennesker, der ikke vil vælge deres kunstige intelligens som mand eller kvinde. Men Q er også lavet som et opråb til teknologien og dens ejere.

– Det handler ikke om at sælge Q. Det handler om at råbe techfirmaerne op og sige: der er altså behov for det her, siger Emil Asmussen.

Det tegner godt for den kønsneutrale stemme og med flere firmaers interesse for Q, hører du nok mere til den kønsneutrale stemme.

– Vi er i dialog med flere firmaer, der vil implementere Q. Så stemmen kommer helt sikkert ud og leve i den nærmeste fremtid, siger Emil Asmussen.

Sådan gjorde vi: Den kønsneutrale stemme var blevet lanceret på tech-festivallen South by Southwest, og flere udenlandske medier har skrevet om stemmen. Alle kilder er interviewet telefonisk.