Fra den 2. september til og med den 31. december 2024 har Frederikssund Kommune gjort det lovligt at cykle gennem gågaden hele døgnet i en forsøgsordning, hvor det skulle undersøges, om det ville give mere liv i gågaden.
Det er et initiativ, som butiksejer Ole Bolgann, der ejer Frederikssund Foto, som ligger på gågaden, ikke byder velkommen.
– De cyklende har det med at komme susende ind foran butikkerne i fuld fart, hvis der er nogle andre i vejen, fortæller Ole Bolgann til NetAvisen.
– Kommunen har åbenbart bare troet, at folk ville blive glade for det, og så troede de, at der ville komme mere trafik til butikkerne, men mange kunder er i stedet bange, og de vil ikke gå ture gennem gågaden længere, fortæller butiksejeren.
Indtil denne forsøgsperiode har det været lovligt at cykle gennem gågaden i Frederikssund, Jernbanegade, fra klokken 19 om aftenen til klokken ni om morgenen.
Jeg bakker op om den her prøveordning
Kirsten Weiland (Fjordlandslisten), formand for plan og teknik, Frederikssund Kommune
– Man ville undersøge, om det skulle være tilladt at cykle gennem gågaden hele døgnet, fordi det havde man set, var lovligt at gøre i Roskilde, fortæller Ole Bolgann yderligere, hvor han henviser til projektudvalget ”Frederikssund Bymidte – liv og handel”, som har stået for det indledende arbejde med initiativet.
– Her havde man så bare glemt at undersøge, om det er muligt, at der kan være både en bil, en kørestol, en gående og en cyklende samtidig.
Forsøg med cyklende i gågaden
- Fra den 2. september til den 31. december 2024
- Skal give mere liv i gågaden
- Direkte forbindelse mellem campus og stationen
- Grøn streg på vejen for opdeling
- Der vil blive opstillet flere cykelstativer
Kilde: Frederikssund.dk
“Har ikke selv oplevet problemer”
Formanden for plan og teknik-udvalget i Frederikssund Kommune, Kirsten Weiland (Fjordlandslisten), har et mere positivt blik på forsøgsordningen, som plan og teknik-udvalget har stået for at implementere.
Det fortæller hun til NetAvisen.
– Jeg bakker op om den her prøveordning, der er her lige nu, og nu har vi gjort os mere umage med at afgrænse det felt, hvor man må cykle, indleder Kirsten Weiland (Fjordlandslisten).
– Vi har også yderligere skrevet på skiltene, at man skal vise hensyn. Nu færdes jeg selv meget i gågaden, og jeg har ikke selv oplevet problemer.
Har du oplevet konkrete problemer med hasarderet kørsel i gågaden?
– Jeg kan jo ikke sige, at nogle ikke oplever det, men jeg har i hvert fald ikke følt mig utryg, når jeg har været i gågaden. Så der har ikke været noget, der har gjort mig bange, men jeg kan ikke afvise, at der har været undtagelser.
Læs mere: Klimapris: Vigtig, men den aflyser ikke klimakrisen
– Der er helt sikkert nogle, der kører mere hasarderet end andre, men jeg har også set folk, der kørte dér, inden man måtte, fordi de måske bare er mere ligeglade med reglerne.
– Men i bund og grund tror jeg ikke, at prøveordningen har gjort noget værre.
Og Kirsten Weiland (Fjordlandslisten) afviser ikke, at det godt kan blive en permanent løsning med cyklende i gågaden fremover.
– Jeg har selv kun kortvarige ophold på gågaden, så jeg kender heller ikke præcist det generelle billede, men en prøveordning er jo netop også målrettet, at det er et forsøg, og hvis der er flere ulemper end fordele, så bliver det nok ikke en permanent løsning.
– Men jeg synes, at det er helt på sin plads at forsøge dette, fordi vi gerne vil skabe mere sammenhæng mellem de forskellige dele af vores by.
NetAvisen har også rakt ud til plan og teknik-medlem Jørgen Bech (V), der i et skriftligt svar skriver: “Det (forsøgsordningen, red.) har været et stort ønske fra nogle i byrådet, men blandt de handlende er der ikke enighed om, at det er en god idé.”
Sådan gjorde vi: Journalisten fandt ud af, at Frederikssund Foto havde dette problem og ringede kilden op til et telefonisk interview. Derefter snakkede journalisten med Kirsten Weiland, som er formand for det udvalg, der står for, at man må cykle i gågaden i Frederikssund.