Klimapris: Vigtig, men den aflyser ikke klimakrisen

Vindere af klimaprisen 2023 i Gentofte Kommune. Til højre ses formanden for foreningen Skovshoved Havhave, Elisabeth Kiørboe. Privatfoto.

Stående klapsalver, diplomer og penge til dem, der gør noget ekstra for klimaet.

Hvert år fejrer kommuner landet over lokale klima-projekter ved at uddele en klimapris til en enkeltperson, forening eller virksomhed, der har gjort en særlig klimaindsats og inspireret andre til det samme.

Det gør man også i Gentofte Kommune, og det er netop igen blevet tid til at indstille kandidater. Indstillingen skal ske senest 1. juni og igennem Gentofte Kommunes hjemmeside.

Og selvom en klimapris, der overrækkes med håndtryk af borgmesteren, kan lyde som en stor belønning, er det vigtigt at forstå de klimapriser, der uddeles ud fra en større sammenhæng.

Læs også: Borgere leverer klimaløsninger i Furesø

–  Det er jo ikke sådan, at man løser klimakrisen med en klimapris hist og pist i kommunen. Det skal ses i en større sammenhæng, fortæller Thomas Budde Christensen, lektor og forskergruppeleder på Institut for Mennesker og Teknologi, Roskilde Universitet.

Hans nuværende forskningsområder omfatter cirkulær økonomi og miljø- og energiplanlægning i DK og EU. Desuden er han medlem af tænketanken CONCITO og Roskilde Klimaråd.

Med den større sammenhæng henviser Thomas Budde Christensen til, at man skal se klimapriser i forlængelse af de initiativer, som kommunerne i øvrigt har.

– Har man en kommune, der gør meget lidt og tænker, at de kan få det til at se ud af mere, så kan det måske se meget fint ud med en pris. Men så har det ingen reel betydning. Men det kan give god mening, hvis det er noget, kommunen gør i sammenhæng med, at man også laver en masse andre initiativer for at styrke klimaindsatsen, siger Thomas Budde Christensen.

Ifølge Thomas Budde Christensen, så kunne en af de initiativer blandt andet være, hvis kommunen bruger ressourcer på implentere vedvarende energi.

– Det kan være for eksempel at opstille nogle solcelleparker eller vindmøller, fortæller Thomas Budde Christensen.

Man skal ikke overdrive klimaprisens betydning. Vi har ikke fået 50 nye medlemmer, efter vi vandt, men det er en indirekte måde at støtte nogle lokale klimainitiativer
Elisabeth Kiørboe, formand for Skovshoved Havhaveforening

Kommunen er en vigtig aktør 

Thomas Budde Christensen understreger, at det særligt giver god mening, at det er kommunerne selv, der står bag klimapriserne, fordi de netop er en afgørende aktør, når det gælder realiseringen af kommunernes klimaplaner.

– Kommunerne har en vigtig rolle i omstillingen af vores energisystemer og opnåelse af de nationale klimamål. Det betyder typisk også, at kommunerne investerer mange ressourcer i klimaplanlægning. Det er kommunerne, der laver kommunale klimaplaner og strategier, understreger han.

Læs også: Elbiler i Egedal er et led i klimaneutralitet i 2045

Uddelingen af en klimapris kan fungere som et forsøg på at tilskynde borgere til også at gøre en indsats for klimaet i fælleskab med kommunen, vurderer Thomas Budde Christensen.

“Det var en helt fantastisk saltvandsindsprøjtning”

Sidste år vandt foreningen Skovshoved Havhave klimaprisen 2023 i Gentofte Kommune. Og her lyder meldingen også, at en klimaprisen skal være en del af en større indsats.

3 hurtige om Foreningen Skovshoved Havhave

  • Medlemmer i foreningen dyrker marine fødevarer til eget forbrug – fx tang og muslinger.
  • Foreningen drives af frivillige – dog med ingen eksperter i blandt.
  • En del af foreningens vision, er at formidle viden omkring sammenhængen mellem hav og klima.

Kilde: Skovshovedhavhave.dk 

– Klimaprisen skal ikke stå alene. Og det er heldigvis ikke det eneste Gentofte Kommune gør på den front. Der er mange gode klimainitiativer, som kommunen understøtter og koordinerer, fortæller Elisabeth Kiørboe, formand for foreningen Skovshoved Havhave.

I den sammenhæng henviser Elisabeth Kiørboe til et kommende arrangement på Gentofte Rådhus d. 25. april i anledningen af den nationale klimahandledag. Arrangementet har til formål at hylde den lokale klimaindsats. Aftenens program består blandt andet af oplæg omkring vilde hav og en forestilling fra Hellerup balletskole. Det fremgår af Gentofte Kommunes hjemmeside.

Læs også: Marie tager klimakampen i egen hånd: Du kan nu komme på besøg i hendes have

Mange små bække gør en stor å

Elisabeth Kiørboe understreger dog, at klimaprisens indflydelse er begrænset i det store billede.

– Man skal ikke overdrive klimaprisens betydning. Vi har ikke fået 50 nye medlemmer, men det er en indirekte måde at støtte og anerkende nogle lokale klimainitiativer, fortæller Elisabeth Kiørboe.

Men ikke desto mindre er prisen, der kommer med både æren og en præmie på 25.000 kroner faldet i god jord og har bestemt ikke været uvæsentlige for foreningen Skovshoved Havhave.

– Det var en helt fantastisk saltvandsindsprøjtning at modtage prisen. Vi er jo kun en lille forening. Vores kontingenter kan ikke dække de udgifter, vi har til vedligeholdelse af vores muslingeline, fortæller Elisabeth Kiørboe.

Forsker: Små ting har også en plads

Ifølge Thomas Budde Christensen er beløbet på 25.000 kroner ikke storslået. Især ikke, hvis man sammenligner med prisen på at udrulle fjernevarme i Holbæk Kommune, hvor man anslår, at prisen på projektet løber op på 1,8 millarder kroner.

Men selvom beløbet er ikke er i milliardklassen, så kan det stadig være en god idé at uddele en klimapris.

– Det med klimapriser er en relativ lille ting, men små ting kan også være fine og har også sin plads, understreger forsker Thomas Budde Christensen.

“Et økonomisk boost”

I foreningen Skovshoved Havhave er pengene blandt andet blevet brugt på et nyt skur ved havnen til opbevaring. Resten af pengene sikrer “ro i maven” i blandt foreningens medlemmer, forklarer Elisabeth Kiørboe.

– Vi skal ikke selv op med flere tusinde kroner fra hvert medlem til vedligeholdelse. Det har vi heller ikke alle sammen råd til. Pengene fra klimaprisen har givet os et økonomisk boost, fortæller hun.

– Og vi har heldigvis slet ikke brugt alle pengene endnu, slår Elisabeth Kiørboe fast.

Dette års klimapris overrækkes ved kommunens folkemøde, Gentofte Mødes,  den 7. september. I 2023 var der tre kandidater indstillet til Gentofte Kommunes Klimapris.

NetAvisen har forsøgt at få en kommentar fra leder af Klimaenheden i Gentofte og flere medlemmer af Klima-, Miljø- og Teknik udvalget i Gentofte Kommune. De er ikke vendt tilbage på henvendelsen inden deadline. Derfor indeholder artiklen ikke en kommentar derfra.

Sådan gjorde vi: Journalisten læste, at det nu var blevet muligt at indstille kandidater til årets klimapris i Gentofte. Herefter kontaktede hun en relevant ekspertkilde og sidste års vindere af klimaprisen i Gentofte Kommune. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.