Det er 75 år siden, at 7000 jøder flygtede under 2. verdenkrig til Sverige. I dag og resten af uge 42, tager Museum Amager dig gennem 700 jøders sidste spor inden flugten.
Byvandringen starter ved Dragørs stationsplads, hvor museumsinspektør Christian Aagaard møder os, og starter fortællingen om jødernes flugt.
– Amagerbanen havde endestation på Dragørs stationsplads under 2. Verdenskrig. Der gik således et tog direkte fra København til Dragør, og derfor starter mange af flugthistorierne ved toget.
– 700 jøder, 10% af Danmarks jødiske befolkning, kom til Dragør for at flygte til Sverige. Dragør var dengang en lille by med omkring 2200 indbyggere. Pludselig, på ganske kort tid, dukkede flygtninge, svarende til en tredjedel af Dragørs befolkning, op.
Jødernes vandring
Vi fortsætter byvandringen videre ned af Dragørs små gader, tæt pakket med stokroser op ad de okkergule fiskehuse.
Det summer af snak, blandt gæsterne, der forbavset og overraskende diskuterer jødernes flugt. Under vandringen i de små gader siger en af gæsterne, Ketty Gjellerup 62 år og pensionist:
-Man kan nærmest fornemme jøderne, komme gående i gaden, velklædte i lange frakker.
Næste stop, er midt i Dragør gågade, hvor Christian Aagaard fortæller om jødernes vandring fra stationen og ned gennem byen.
-Der stod med ét flygtninge på de lokales dørtrin. Lokalsamfundet rejste sig, tog imod deres jødiske landsmænd og tog sig af den pludseligt opståede udfordring.
Øresunds kystby
Dragør fik en central rolle under flugten, en Øresunds kystby. Med frit udsyn til Sverige, bliver adgangen til det neutrale Sverige lettere.
-Det er enormt tankevækkende, at man fra det mørklagte Danmark kan se det lysende og frie Sverige på den anden side af Øresund. Friheden venter, hvis man tør tage chancen på sundet.
Christian Aagaard sætter gang i tankerne hos gæsterne med hans åbne refleksion
-Forestil jer at være i jødernes sted. Den forestillede mentale frygt om flugten over Øresund og risikoen for at blive angivet af stikkere eller taget af nazisterne. Vi ved i dag, at der som sådan ikke var den store risiko ved at flygte, men det vidste jøderne ikke i 1943.
Refleksionerne leder videre til næste stop på ruten, Elisabeth K571, den sidste tilbageværende fiskekutter. Elisabeth K571, sejlede i efteråret 1943 intet mindre end 70 danske jøder til neutrale Sverige.
-Bådejerne tog 1.000 kr. per mand (20.000 kr. omregnet til nutidens købekraft) for at sejle jøderne til Sverige. Ikke som sådan en heroisk handling, men en vigtig del af historien, for at vi kan forstå det fulde billede af omstændighederne omkring flugten i 1943.
Få et større overblik over jødernes flugt via Dragør i 1943, ved at se nedenstående kort.
Sådan gjorde vi: I anledning af det er 75 år siden jøderne flygtede til Sverige via Danmark, var der i efterårsferien byvandring i Dragør. Her kunne man følge jødernes sidste sport, vi fandt det oplagt at gå ruten.
One Response to "Byvandring: Sådan flygtede jøderne fra Dragør"