Cross border-journalistens grundsten er netværk

Journalister bør bruge sociale medier - ikke mindst for at netværke, anbefaler forfatter og journalist Brigitte Alfter Foto: Ida Tietgen.
Journalister bør bruge sociale medier – ikke mindst for at netværke, anbefaler forfatter og journalist Brigitte Alfter
Foto: Ida Tietgen.

Af Pernille Damsgaard

Når journalister fra flere lande arbejder sammen om at researche på en historie, der vedrører flere lande, så er et godt netværk essentielt. Det mener Brigitte Alfter, der selv arbejder med såkaldt cross border-journalistik.

– Denne form for journalistik kræver først og fremmest, at man dyrker sine kontakter, at man rejser, og at man bruger Google Translate hele tiden, fortalte den 48-årige journalist ved et oplæg på Journalistik-studiet på Roskilde Universitet tirsdag middag.

I lever om nogen i en internationaliset verden. Kom i gang med at netværke nu.
Brigitte Alfter, undersøgende journalist og forfatter til bogen “Journalistik over grænser”

Brigitte Alfter har selv en lang karriere bag sig blandt andet som Bruxelles-korrespondent på Information og freelancer inden for områder som EU og Østeuropa. Hun er desuden aktiv i det journalistiske miljø for  undersøgende journalistik, kan tale seks sprog og er netop aktuel med bogen ”Journalistik over grænser”.

Kom i gang med at netværke i en fart

Hun forklarer, at man kan bruge et bredt netværk hver dag i sit journalistiske arbejde. Hvis hun eksempelvis skal skrive om en hjemløs fra Bulgarien, der ligger på Strøget i København, er det en god idé at have kontakter i Bulgarien. De kan nemlig hjælpe med at sætte hende ind i den hjemløses baggrund, fordi de kan sproget.

Læs også: Efterkritik: Så er internetdebatten heller ikke værre

Oplægget blev holdt på Journalistik-studiet foran næsten 50 journaliststuderende. Og her opfordrede Alfter de studerende til at komme i gang med at netværke i en fart:

– I lever om nogen i en internationaliset verden. Kom i gang med at netværke nu. Hver gang der er mulighed for journalistkonferencer, så se at komme af sted. Hver gang der sker noget i Bruxelles: Kom af sted, sagde hun under oplægget på RUC.

Del dine kompetencer på Twitter

Brigitte Alfter er livlig bruger af de sociale medier og deler ofte ud af sine kompetencer i håb om at få noget igen fra andre journalister.

På Twitter har hun for eksempel kontakt til andre journalister og folk, der er eksperter inden for forskellige stofområder.

– Vi skal hele tiden tænke på, at vi kan lære noget fra andre. Som journalist skal du finde ud af, hvem der internationalt skriver om dit stofområde. Mød disse mennesker på konferencer og gør dem til en del af dit netværk. Add dem på Facebook og Twitter, lød opfordringen fra Alfter.

Under oplægget nævnte hun bl.a. klimaproblemer, skattely, fordeling af landbrugsstøtte og handlede kvinder som eksempler på historier, der har været skrevet af journalister på tværs af nationale grænser.