Danmark er blandt de lande, der bruger flest robotter i industrien

Industrirobotter er blevet i stand til at varetage komplicerede opgaver. Det giver mulighed for en stor effektivisering af produktionen.
Foto: Wikimedia

Robotterne har gjort deres indtog i den danske industri i sådan en grad, at vi i Danmark anno 2015, hvis man fraregner bilindustrien, var et af verdens mest automatiserede industrilande, kun overgået af Japan og Sydkorea. Det kan man læse i en rapport fra IFR (International Federations of Robotics red.), der blev offentliggjort i september 2016, og som er den seneste rapport på området.

Danmark har 200 robotter per 10.000 arbejder
Statistikken er udregnet ud fra hvor mange industrirobotter, der er installerede for hver 10.000 medarbejdere. I Danmark er forholdet 200 robotter til 10.000 medarbejdere. Dermed er vi helt i spidsen i EU, og også med forrest på verdensplan, når det gælder moderniseringen af industrien. Den igangværende omstilling af industriens produktion er af sådan et omfang, at det betragtes som den fjerde industrielle revolution. Det fortæller Forsker ved økonomisk institut på Århus Universitet Torben Andersen. 

– Den primære gevinst ved automatisering er, at man kan have en øget produktivitet med den samme indsats og arbejdskraft. Det er den nyeste kæde i den historiske udvikling af effektivisering af produktionen.

Det er blevet meget nemmere at programmere systemerne. Eksempelvis er der selvlærende systemer, hvor den kunstige intelligens kan lære af sine fejl og erfaringer, og blive bedre til at løse opgaverne. Bedre end mennesker kan,
Klaus Æ. Mogensen, Seniorforsker på Instituttet for Fremskridtsforskning.

Læs også: Robotter vil både overtage og skabe nye jobs

Teknologien er velfungerende
I IFR’s rapport kan man videre se, at antallet af installerede robotter i den danske industri både var rekordsættende i både 2014 og 2015. Udviklingen på området er, hvis man skal sige det med simple ord, at de bliver bedre og bedre og kan flere og flere ting, fortæller Klaus Æ. Mogensen, der er Seniorforsker på Instituttet for Fremskridtsforskning.

Det er blevet meget nemmere at programmere systemerne. Eksempelvis er der selvlærende systemer, hvor den kunstige intelligens kan lære af sine fejl og erfaringer, og blive bedre til at løse opgaverne. Bedre end mennesker kan, siger Klaus Æ. Mogensen, Seniorforsker på Instituttet for Fremskridtsforskning.

Robotterne er blevet billige
Derudover er de også kommet ned i et prisniveau, hvor også andre firmaer end de allerstørste virksomheder, har den nødvendige kapital til de teknologiske investeringer.

Robotten Baxter kan for eksempel erhverves for 25.000 $ (svarer til ca. 175.oo0 kr. red.), hvilket er hvad mindre værksteder har råd til. Den kan svejse, male og lignende opgaver. Derudover er dens censorer så udviklede, at den, hvis nogle nærmer sig, vil den gå ned i tempo, eller helt stoppe. Så sikkerhedsrisikoen er også blevet meget lav, siger Klaus Æ. Mogensen.

Læs også: Teknologi i ældreplejen giver ikke mere tid, men tryghed

Udviklingen af robotter følger Moores lov, der siger at antallet af transistorer vil fordobles hver 18. Måned. Det vil sige, at man hele tiden bliver i stand til at udregne ting hurtigere og bedre.

Søren Peter Johansen,  sekretariatsleder hos DIRA

Robotter kan gøre arbejdsdagen lettere
Integrationen af robotter giver ikke kun virksomheder mulighed for at opnå en højere profit, men kan også give nogle bedre arbejdsforhold. Ifølge Torben Mogensen er der nogle velfærdsgevinster i automatiseringen.

Det kan der være i forhold til jobs, der er farligere på grund af forureninger eller dårlige arbejdsforhold, hvor man i stedet vil kunne sætte en robot til arbejdet.

Robotter forbedrer arbejdsforhold
Søren Peter Johansen, sekretariatsleder hos DIRA der arbejder for automatisering af den danske industri, stemmer i. Han forklarer, at forbedringen af arbejdsforhold er en stor del af grunden til, at organisationens har de mål, som de har. Ifølge ham vil robotter ikke kun overtage jobfunktioner, men også kunne indsættes som en hjælpende hånd for virksomhedernes medarbejdere i deres jobsfunktioner.

På mange arbejdspladser vil de kunne arbejde side om side med medarbejderne, men gøre alt det opslidende arbejde. Både det der er fysisk opslidende, men også det, der er psykisk hårdt, fordi det kræver kæmpe koncentration. Vi tror på, at det kan skabe nogle bedre arbejdspladser, siger han.

Læs også: Robotter er kommet på sygeplejerskernes skoleskema

Fremtidens robotteknologi
Modsat den opfattelse mange har, er det ikke kun simple rutinemæssige opgaver på fabriksbånd eller værksteder, som robotter kan varetage. Det er også mere komplekse opgaver, fortæller Klaus Æ. Mortensen. Der er nye kunstigt intelligente systemer, der er i stand til at vurdere røntgenbilleder for kræfttegn. Og andre der varetager køb og salg af aktier på forskellige børser.

Der er næsten kun fantasien, der sætter grænser for hvilke funktioner robotter og kunstigt intelligente systemer vil kunne varetage i fremtiden. Søren Peter Johansen forklarer, at man på mange områder godt ved, hvad der skal til, men at man bliver nødt til at vente på, at teknologien følger med. Og det skal den nok.

– Udviklingen af robotter følger Moores lov, der siger at antallet at transistorer vil fordobles hver 18. Måned. Det vil sige, at man hele tiden bliver i stand til at regne ting hurtigere og bedre.

Det vil altså betyde, at man hele tiden er i stand til at forbedre den teknologi, der indgår i robotterne. I takt med det, kan man lave mere komplette robotterne, der kan varetage mere komplicerede opgaver.