Når den 28-årige Louise Kjølsen, bedre kendt som den ukronede og kontroversielle ‘Twerk Queen’, i aften deltager i debatpanelet i Dannerhuset – en organisation, som hjælper voldsramte børn og kvinder – er valget af den twerkende feminist langt fra tilfældigt.
– Det er et bevidst valg, vi har taget. Absolut. Hun og de andre i panelet markerer, at der er noget at kæmpe for. Hun er med til at løfte debatten om feminisme her i 2017, siger Henriette Winter, som er seniorkommunikationsrådgiver for Dannerhuset.
Dannerhuset afholder debatten i forbindelse med kvindernes internationale kampdag og har inviteret seks forskellige debatører til at debattere ‘det kønnede sprogbrug’.
LÆS OGSÅ: Feminister i cyberspace
Louise Kjølsen blev kendt for den udfordrende numsedans ‘twerking’, og hun er til daglig blogger og flittig bruger af de sociale medier.
Hun har med sit feministiske hold af såkaldte fjerdebølgefeminister under navnet Girl Squad (Twerk Queen, Nikita Klæstrup og Ekaterina Krarup Andersen, red.) rejst debat om høstet kritik. Blandt andet for at skille sig ud fra den traditioneltænkende feminist ved at insistere på at bruge deres krop, køn og udfordrende påklædning i kampen for retten til at vedkende sig deres kvindelige seksualitet uden fordømmelse.
Fjerdebølge-feminister
Louise Kjølsen kalder sig selv og sit ‘Girl Squad’ for fjerdebølgefeminister, som er en udvikling af tidens tidligere feminister.
Fjerbølge-feministerne i Girl Squad bruger på mange måder ‘det kønnede sprog’ til at italesætte feminismen for eksempel ved at omtale hinanden som ’sluts’ (luder, red.) forklarer Louise Kjølsen.
– Med den fjerdebølge, står vi på skuldrene af de andre bølger. Men i modsætning til andenbølge feministerne, fjerner vi os ikke fra det traditionelt feminine, men omfavner det og giver det en ny værdi. På denne måde søger vi at reclaime de feminine aspekter af samfundet, der ellers bliver devalueret, siger Louise Kjølsen.
Netop ’reclaiming’ ser hun som et feministisk greb, og er noget af dét, hun vil debattere i aften, når hun sidder med i debatpanelet i Dannerhuset.
Forsker i kønsstudier: ’Det er ikke en bølge’
Tanken om denne fjerdebølge afviser Karen Sjørup, som er forsker i kønsstudier ved Roskilde Universitet.
– Jeg er imod, at man kalder det en bølge. Det er ikke en bølge, men noget de selv udvælger og kalder sig. De fremstår på den måde som unikke og nytænkende. Så ja, der er sket en forandring, og der er kommet nye platforme, hvor man kan udstille sig selv i dag, siger Karen Sjørup.
Denne kritik er den bramfrie Twerk Queen dog ikke enig i.
– Vi ’udstiller’ ikke os selv, men ’fremstiller’. Det er et aktivt valg, vi tager, og det er nogle vigtige emner, vi tager op. Jeg er træt af at eksistensberettige mig selv, understreger Louise Kjølsen.
LÆS OGSÅ: Forsker: kvinderne er løn-taberne i ny lovændring
Kvindernes kampdag er vigtig, og der er stadig meget at kæmpe for i forhold til ligestilling i det danske samfund, mener Louise Kølsen, der glæder sig til aftenens debat.
– Der er sindssyg meget ulighed, og jeg synes, at man skal være den identitet, som man har lyst til at være, og ikke den identitet, dit køn bestemmer. Vi er ikke et ligestillet samfund endnu, siger Louise Kjølsen og fortsætter:
– Noget af det vigtigste for mig er at forme den nye generation og opdrage unge til at være normkritiske. De skal være, hvem de er, og ikke leve i angst for at blive udskammet af normerne fra samfundet, understreger hun.
Twerk Queen: Vi fokuserer på vigtige emner
– Det er selvmodsigende at betegne sig som feminist og sige, at det jeg laver, ikke er feminisme, da det bryder med ideen om, at feminismen er rummelig. Nogle af de mere traditionelt tænkende feminister bliver provokeret af vores form og overser derfor vores indhold, siger Louise Kjølsen.
Det er da også derfor, Dannerhuset har valgt at invitere hende til aftenens debat. .
Aftenens debat finder sted i Dannerhuset, hvor dørene åbnes klokken 17.00. Arrangementet er udsolgt, og arrangørerne forventer omkring 100 deltagere. Debatten forventes at tage tre timer med to runder á halvanden time, forklarer Henriette Winter.