Dansk europamester i Para-badminton: Jeg ser ikke mig selv som handicappet

Europamesteren Cathrine Rosengren var meget i tvivl, om hun skulle stille op til Para-EM i badminton. Foto@ Anders Jensen
Europamesteren Cathrine Rosengren var meget i tvivl, om hun skulle stille op til Para-EM i badminton. Foto@ Anders Jensen

De færreste ved nok, at 17-årige Cathrine Rosengren vandt EM i Para-badminton søndag d. 31 oktober. Para-badminton er badminton for folk med et fysisk handicap, og der er forskellige kategorier, som spillerne bliver inddelt i.

Jeg var meget i tvivl om, jeg ville med til Para-EM i starten, da jeg aldrig selv har set mig som handicappet, så jeg tænkte over, om andre lige pludselig ville gøre det.
Cathrine Rosengren, Para-europamester

Cathrine Rosengren stillede op i SU 5-klassen, som er for spillere med et handicap på underarm eller hånd. Cathrine Rosengren har dog aldrig følt sig som en handicappet, selvom hun har en medfødt nerveskade i venstre arm.

– Jeg har aldrig tænkt over det med min venstre arm, og jeg har aldrig følt mig påvirket og hæmmet af den. Grunden til det er nok, at jeg har haft det hele mit liv, og jeg har bare kastet mig ud i tingene, så jeg har ikke følt, det har været noget problem for mig, siger Cathrine Rosengren til Netavisen.

Læs også: Nyt logo skal få flere handicappede til at dyrke idræt

Tvivl om deltagelse
I år var det første gang, at Cathrine Rosengren deltog ved Para-EM. Hun overvejede meget nøje, om hun skulle med til mesterskabet eller ej grundet sin opfattelse af sig selv.

– Jeg var meget i tvivl om, jeg ville med til Para-EM i starten, da jeg aldrig selv har set mig som handicappet, så jeg tænkte over, om andre lige pludselig ville gøre det. Jeg snakkede med nogle af de andre danske Para-badmintonspillere, og besluttede mig til sidst at tage chancen og tage derned. Det er jeg glad for i dag, siger Cathrine Rosengren.

Læs også: Når handicap giver holdånd

Hvornår en spiller er handicappet nok til at stille op til Para-events, er der et klart regelsæt omkring, forklarer Bredde- og Teamchef hos Dansk Handicap Idræts-Forbund, Søren Jul Kristensen.

– I handicapidræt har vi et begreb, der hedder mindstehandicap. Det siger noget om hvor stort et handicap, man skal have for at kunne deltage. Det er ikke nok at mangle nederste del af lillefingeren for at kunne stille op. Et fingerpeg er, at du skal mangle en hånd eller tilsvarende for at kunne opfylde kravene til mindstehandicap, siger Søren Jul Kristensen til Netavisen.

Cathrine Rosengren:
-Født: 01/02-1999
-Fødeby: Taastrup
-Tidligere klubber: Taastrup TK og Taastrup B70
-Nuværende klub: Solrød Strand
-Har spillet badminton i ni år og spiller på Solrød Strands femtehold i Danmarksserien.

Ingen forskelsbehandling på træningsbanen
Heller ikke Cathrine Rosengrens træner igennem syv år i Solrød Strand, Preben Nørgaard, har oplevet, at den nykårede verdensmester har været generet af sit handicap.

– Jeg har trænet Cathrine på lige fod med alle andre, og det er også derfor, jeg tror, at hun holder et flot niveau. Der er ikke blevet gjort forskel, og hun har været integreret i den helt normale træning her i klubben, siger Preben Nørgaard til Netavisen.

Bredde- og Teamchef Søren Jul Kristensen ser det som en fordel, at folk med små handicap, som Cathrine Rosengren, ikke bliver forskelsbehandlet.

– Hvis folk med små handicap skal blive gode, så træner de alle sammen med ikke-handicappede. Det skal de gøre, hvis de skal gøre sig gældende på et internationalt niveau, siger Søren Jul Kristensen.