Dansk økonomi er så småt i fremgang

Optimismen spirer så småt i den danske økonomi.

Optimismen spirer så småt i den danske økonomi. Både hos industrien, byggebranchen og serviceerhvervene forventer man fremgang i beskæftigelsen i de kommende måneder.

Er du en af de mange danskere, der for tiden er arbejdsløse, bør du overveje at søge job som tømrer, murer, piccolo eller tjener. Fælles for disse job er nemlig, at der inden for den nærmeste periode kommer til at mangle ansatte. Det viser Danmarks Statistiks nyeste konjunkturbarometer, som bl.a. viser industriens, serviceerhvervenes og byggebranchens egne forventninger til beskæftigelsen de næste tre måneder.

Hos Nordea Markets er man dog ikke udpræget optimistisk på baggrund af de nye tal. Seniorøkonom Jan Størup Nielsen fastslår, at selvom Danmark oplever fremgang i beskæftigelsen, går det stadig meget trægt med økonomien. Han understreger dog, at det står betydeligt bedre til end vi har set tidligere. Men der er ingen eksplosiv stigning på vej i beskæftigelsen.

»Vi er stille og roligt ved at arbejde os ud af krisen herhjemme, og vi er nu tilbage på et rimeligt fornuftigt vækstspor. Det går fremad, men ikke så hurtigt som man ser det i Tyskland og Sverige,« siger Jan Størup Nielsen.

Naturlig udvikling

Det går især fremad inden for byggebranchen, hvor der nu for anden måned i træk er en forventning om, at der er behov for at ansætte flere tømrere, murer, malere og andre bygningsarbejdere. Dermed er man ved at bevæge sig væk fra de sorte skyer, der ellers har hængt over branchen, siden finanskrisen for alvor slog igennem. Byggebranchen har således stort set kun oplevet fald i beskæftigelse siden slutningen af 2007.

Jan Størup Nielsen forklarer dog, at der er en helt naturlig forklaring på, at man forventer et fald i arbejdsløsheden inden for industrien, byggebranchen og serviceerhvervene.

»De har over en længere periode oplevet en stigende efterspørgsel på deres varer. Og i takt med at opsvinget nu er begyndt at bide sig fast, kan man ikke længere følge med. Derfor er man nødt til at ansætte flere. Så forventningerne til en stigende beskæftigelse er en naturlig udvikling af den stigende efterspørgsel,« siger Jan Størup Nielsen.

Danmarks Statistik offentliggør i morgen de konkrete arbejdsløshedstal for februar.

 
Læs mere her:

Flekslån kan true dansk økonomi

Dansk økonomi skrumper i Zimbabwe-tempo