Den kun 17-årige Filip Samuelsen fra Roskilde, rejser i slutningen af oktober til Californien for at deltage i verdensmesterskaberne i computerspillet Hearthstone, hvor han er blandt verdens 16 bedste. Filip Samuelsen er en af blot fire europæere, der skal til Californien for at spille om hovedpræmien på 100.000 dollars – over en halv million kroner.
Jeg vidste, at jeg ville vinde, og jeg kunne bare ikke holde op med at smile
Filip Samuelsen, kort inden han kvalificerede sig til finalen
Filip Samuelsen kvalificerede sig igennem en lang proces af gode placeringer og turneringer til den europæiske finale, der blev holdt i Stockholm. Nu skal han videre til den afgørende finale, der bliver afholdt af firmaet Blizzard Entertainment, der udgiver Hearthstone. Finalen bliver spillet ved deres kæmpe computerspilmesse BlizzCon i Californien, og de tager sig godt af alle deres finalister.
– Blizzard betaler for rejsen, hotellet og maden til en værdi af 10.000 kr. I Stockholm var administrationen virkelig god til at tage hånd om spillerne, og jeg håber, at det samme kommer til at gælde i Californien, fortæller den unge computerspiller, der glæder sig til at komme afsted.
Læs også: Computerspilnørder doper sig
Filip Samuelsen er allerede garanteret 5.000 dollars, men håber på at komme hjem med væsentligt mere. Han fortæller, at han vil være tilfreds med sin egen indsats, hvis han klarer sig ud af gruppespillet – dvs. kommer i top 8.
– Digitalt strategisk kortspil
– Begge spillere har valgt 30 kort på forhånd
– Der er 412 forskellige kort
– Over 20 millioner aktive spillere
– Kan spilles på PC, Mac, iPad, Android tablet og Windows tablet
– Er gratis, men man kan købe ekstra kort for penge
Kilde: Blizzard Entertainment
Familien bakker op
I lyset af sin succes med Hearthstone vil den unge dansker nu søge orlov fra sit gymnasium, hvor han går i 3.g. Familien bakker fuldt op om hans beslutning og støtter ham i hans spileventyr.
– Min søster og mor var med mig i Sverige, og de vil også være med mig i USA. Jeg er virkelig glad for, at de er der til at støtte mig, fortæller Filip Samuelsen.
Nerverne pressede den unge dansker til den europæiske finale, men han fortæller, at det heldigvis virkede til, at alle de andre spillere følte det samme pres.
– I den europæiske finale var der et øjeblik, fem minutter før jeg vandt, hvor jeg vidste, at jeg ville vinde, og jeg kunne bare ikke holde op med at smile, fortsætter den danske finalist. Han forklarer, hvordan der var god stemning og kram til både familien, der var rejst med og til nogle af de andre spillere.
At spille computer på professionelt niveau kræver dog meget tid og træning. Filip fortæller, at han til daglig bruger mellem 4 og 12 timer på at træne.
– Før turneringen i Sverige trænede jeg otte timer hver dag. Fem dage i stræk, fortæller Filip Samuelsen, der blev belønnet for sin træning med en billet til finalen. Ved BlizzCon er fokus på alle Blizzards spil, hvor Hearthstone, Diablo, Starcraft og World of Warcraft er blandt de største.
Den unge gymnasieelev har i lang tid interesseret sig for både computerspil og kortspil, men denne hobby blev altså senere til en konkurrencesport for den danske finalist. Filip Samuelsen har været med fra start, da spillet blev tilgængeligt i slutningen af 2013.
Læs også: Unge skal spille sig fra ludomani
Svært at leve som professionel computerspiller
– Det er meget svært at leve af Hearthstone lige nu, men det lykkes stadig for en hel del, og jeg håber jeg kan være en del af dem, fortæller Filip Samuelsen, der henviser til flere spillere, der er sponsorerede eller tjener penge på at filme, når de spiller. Filip Samuelsen har ikke selv nogle sponsoraftaler.
Selvom den professionelle scene indenfor computerspil populært kaldes e-sport, er det dog svært at leve af i Danmark, da man ikke kan få støtte som andre sportsfolk.
– Vi kan ikke indgå aftaler med privatpersoner, fortæller Michael Andersen, der er direktør i Team Danmark. Han forklarer, at Team Danmark er bundet af Lov om eliteidræt og kun kan give penge til forbund, der er anerkendt af Dansk Idrætsforbund.
– Det er en evig diskussion. Man udvider hele tiden idrætsbegrebet, fortsætter Michael Andersen og nævner, hvordan både skak og bridge på samme måde som computerspil i manges øjne er tankesport, der dog ikke er anerkendte som sportsgrene af Danmarks Idrætsforbund.
Finalerne i Californien vil blive spillet d. 7.-8. november.