Psykolog: Aspergere har flair for it

Mange kommuner fravælger den landsdækkende it-uddannelse AspIT, der er særligt rettet mod personer med Aspergers syndrom. Det på trods af, at netop folk med Aspergers syndrom ofte er særligt tiltrukket af it-branchen. Som Kirsten Callesen, psykolog og leder af Psykologisk Ressource Center, formulerer det:

”Hele it-verdenen og alle uddannelser inden for den branche er noget, der har direkte appel til en asperger-hjerne. De har en intuition for at tænke i it.”

Kirsten Callesen har i de sidste 11 år specialiseret sig inden for autismeområdet og blandt andet udgivet bøger og undervisningsmateriale om autisme og Aspergers syndrom. I hendes øjne er it for mange aspergere en næsten medfødt del af diagnosen:

”Et stort segment af mennesker med Aspergers syndrom har nærmest binær tænkning i for vejen,” siger hun med henvisning til, at en hjernen hos en person med Aspergers syndrom arbejder som en computer.

Aspergers syndrom er en svag form for autisme, og personer med den udviklingshæmmende diagnose har derfor særligt fokus på detaljer, ligesom de er gode til at tænke i systemer og logik.

Lyst er afgørende

Ifølge Kirsten Callesen ligger personer med Aspergers syndroms it-evner i deres enorme lyst til faget. Lysten er nemlig altafgørende for deres engagement.

”Det er meget svært for en person med Aspergers syndrom at gennemføre ting, som de ikke bryder sig om,” fortæller Kirsten Callesen og fortsætter:

”Når de derimod tager en uddannelse inden for et felt, der appellerer til dem, så får de faktisk foræret, at de også kan gennemføre det, der er kravspecifikt, fordi der er så meget lyst omkring det også.”

Alle mennesker vil helst arbejde med noget, de interesserer sig for. Men for personer med Aspergers Syndrom er det endnu mere afgørende, fordi motivationen er så meget vigtigere.

”Det har virkelig intet at gøre med at gide. De magter det simpelthen ikke,” siger Kirsten Callesen.

AspIT er oplagt

It er et af de helt store interessefelter for mange personer med Aspergers Syndrom, og derfor er AspIT, der har otte uddannelsesinstitutioner i hele landet, en oplagt mulighed:

”I det hele taget er det at få en uddannelse jo i Danmark ofte et kriterium for overhovedet at få et job. Hvis man vil sikre sig, at folk med Aspergers Syndrom virkelig kan få et job og leve af det, så er AspIT en af vejene.”

Der lever omkring 50.000 mennesker med diagnosen Aspergers Syndrom i Danmark.

Læs også:

Unge aspergere får nej til it-uddannelse

Autister får landsdækkende uddannelse