Danske forældre overser børns overforbrug af sukker

Mange danske børn indtager for meget sukker, og forældrene ved det ikke. Det er en af hovedkonklusionerne i en ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet.

Mange danske børn indtager for meget sukker, og forældrene ved det ikke. Det er en af hovedkonklusionerne i en ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet.

Hvis dit barn ter sig overgearet, har svært ved at sove eller har mange humørsvingninger kan det være fordi barnet får for meget sukker. Helt uden du ved det. En ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet viser nemlig at 13 ud af 16 adspurgte forældrepar er overbeviste om, at de kan styre, at deres barns sukkerindtag ikke overstiger de anbefalede 10 procent af energi, vi skal have fra maden. Virkeligheden er, at de 13 forældrepars børns sukkerindtag overstiger det anbefalede med i gennemsnit 38 procent.

Forældrene mangler viden

» Forældrene er ikke rigtig klar over, at råderummet til sukker er mindre end den mængde sukker forældrene reelt giver børnene, « siger videnskabelig assistent Jeppe Decker Iversen fra DTU Fødevareinstituttet. 

Han påpeger desuden, at forældrene har kendskab til mange varedeklarationer og officielle ernæringsmærkninger, men ikke forstår at læse dem. Derfor kommer forældrene til at fodre børnene med mad de tror er sundt, men som faktisk er meget sukkerholddigt. At undervurdere indtaget af sukker kan ifølge Jeppe Decker Iversen være et sidespor. » Det kan ende med at børnene udvikler type- 2 diabetes, « siger han. 

Forældrene har desuden en tendens til at ignorere kostråd. Derfor ender børnenes sukkerindtag som en vurderingssag fra forældrene, der tager udgangspunkt i forældrenes intuition – der tit er sødere end anbefalet. 

Skær ned på weekendhyggen

Det er især i weekenden, at forældrene ikke har styr på de søde sager. Mange forældre forsøger at sørge for, at deres børn overholder den anbefalede mængde sukker i hverdagen, men når slikskålene, sodavanden og kagerne i weekenden stilles frem til Disney Sjov, ryger den sunde linje.

» Fredags- og lørdagsslikket skal begrænses – alt med måde. Det er problematisk, at der i mange familier er en stor kulturforskel i familiens sukkervaner i hverdagen og i weekenden, « siger Jeppe Decker Iversen.

Selvom weekendhyggen ifølge Jeppe Decker Iversen er en stor synder, skal familierne også se deres hverdagsvaner efter i sømmene. Morgenmadsprodukter som marmelade og yoghurt kan nemlig også bidrage kraftigt til det samlede sukkerregnskab.

Læs også:

Otte myter om søvn

Rapporten: Børns sukkervaner