Mænd begynder at stå frem om seksualiseret vold: »Kan den ikke blive større?«

Flere mænd begynder at stå frem om seksualiseret vold: »Kan den ikke blive større?«
Flere mænd er begyndt at stå frem på Mandecentret om, at de har været udsat for seksualiseret vold. Foto: Andreas Haubjerg.

Forestil dig, at hver gang du ikke kan tilfredsstille din partner og dennes behov, bliver du svinet til. Kaldt for øgenavne. Ydmyget. Får kommentarer som: “Kan den ikke blive større?”. Truet til sex. Selv om du prøver at gøre dit bedste, er det aldrig nok. Sådanne oplevelser er flere mænd begyndt at stå frem med.

Michael Panduro Hammer, forstander på Mandecentret Fyn, som er et krisecenter for mænd, kender til flere historier om mænd, som har været udsat for seksualiseret vold.

– En mand var sammen med en kvinde, som havde et sexbehov, hvor han ikke kunne følge med rent fysisk. Manden fortalte, at han kunne blive svinet til hele natten, hvis han ikke kunne møde hendes behov. Her blev han virkelig slået til hjørne, fordi han gerne ville kunne imødekomme det, hun ønskede. Men det var en ikke mulighed. Og så blev det bare grimt, og han blev svinet til, fortæller Michael Panduro Hammer.

På Mandecentret har mænd siden 2006 kunne få hjælp, hvis de har haft brug for rådgivning eller en midlertidig bolig på grund af skilsmisse, brudte parforhold eller vold i en nær relation.

Her kommer mænd, som har været udsat for vold – både psykisk og fysisk. Men en særlig form for vold, som ikke er lige så udtalt, er seksualiseret vold. Ifølge Mandecentret er der flere mænd, som er begyndt at stå frem med og dele deres oplevelser med seksualiseret vold.

Seksualiseret vold Mandecentret
En mand, som har været udsat for seksualiseret vold. Historien er fra Mandecentrets hjemmeside. Foto: Mandecentret.

Der er kommet et sprog for seksualiserede krænkelser

På Mandecentret oplever de flere mænd end tidligere, som står frem med, at de har været udsat for seksualiseret vold i mindre eller større grad. De mener, at det især kan hænge sammen med, at der i samfundet er kommet et sprog for seksuelle krænkelser og seksualiseret vold.

– Jeg tror ikke, at flere har været udsat for seksualiseret vold, men der er flere, der deler, at de har været udsat for det, siger Michael Panduro Hammer.

Han mener, at medierne har en rolle i forhold til at sætte fokus på, at der er familier, som kæmper med vold – både mænd, kvinder og børn.

– At være voldsudsat er et tabu, uanset om man er mand eller kvinde. Men der er en særlig udfordring forbundet med identitetsforståelsen af en mand – hvornår skal han kunne sige fra, hvornår skal han ikke kunne sige fra. Mange mænd har også svært ved at tale om deres følelser. Til familiefesten taler de om, hvad de laver, men ikke hvordan de har det, siger han.

Læs også: Køge Kommune tager kampen op mod partnervold

Det er en mindre andel af mænd, som direkte fortæller, at de er blevet udsat for seksualiseret vold, siger Michael Panduro Hammer. Men antallet kan være større, da den seksualiserede vold kan ligge inden under overfladen som en del af både psykisk og fysisk vold.

– Når vi hører om det, så er det også i forskellige grader og former – det kan være at blive presset til ubeskyttet sex, ydmyget for deres seksuelle præstationer, tvunget til at have sex eller til at få børn.

Medierne hjælper mænd til at stå frem og bryde tabuer

Det er vigtigt at få skabt et rum, så det er nemmere at få brudt med tabuer, for eksempel i medierne, så man anerkender mændene og deres udsathed, mener Michael Panduro Hammer.

– Det hjælper mændene, så de tænker: ”Hey, jeg tør godt være ham, der siger, at han har været udsat for det her”. Der er ikke nogen, der skal leve med vold i familien, og det er uanset køn, siger Michael Panduro Hammer.

Hvad er seksualiseret vold?

Seksualiseret vold kan også være andre forhold end voldtægter.Det kan være handlinger, som er uønskede, eller hvor man er blevet ydmyget eller presset til forskellige former for sex eller seksuelle handlinger.Ifølge Mandecentret kan dette både være fysisk, verbalt og digitalt. Det kan eksempelvis være:- Uønskede, seksualiserende berøringer.
– Hvis du får delt intime billeder på nettet.
– Når du direkte eller indirekte bliver presset til samleje, for eksempel med trusler om ikke at få dine børn at se medmindre I har sex, eller når (eks)partneren fysisk gennemtvinger samleje.
– Det kan også være nedværdigende ord om dit køn, kønsdele eller seksuelle præstation.Mandecentret er et landsdækkende tilbud til krise- og voldsramte mænd. Hvis du er udsat for vold i hjemmet, så kontakt Mandecentret.

Du kan kontakte dem på +45 70 11 62 63 eller info@mandecentret.dk

Kilde: Mandecentret.dk

Dette tabu kan Kenneth Reinicke, lektor på Roskilde Universitet, genkende. Han har forsket i mænd, køn og ligestilling og mener, at der stadig hersker myter om mænd, som kan være med til at fastholde tabuet.

– Kvinder udsættes jo oftere for vold, seksualiseret vold og seksuelle krænkelser. Men når mænd udsættes for det, kan det være meget mere tabuiseret og sværere at stå frem med. Det kræver mere mod og overvindelse af en mand, fordi der er de her forestillinger om: ”Det kan da slet ikke lade sig gøre?” eller ”Det er da et privilegie”. Sådan nogle tåbelige myter er der. Det kan gøre, at mænd tænker: ”Åh gud, bliver jeg til grin, hvis jeg fortæller om det her?”, siger han.

”Tåbelige” myter om mænd og sex

Særligt én myte går igen, fortæller Kenneth Reinicke:

– Der hersker nogle forestillinger om, at mænd altid har lyst.

Men at MeToo kan have haft postitiv effekt på, at mænd står mere frem om seksualiseret vold, kan Kenneth Reinicke genkende. Han fortæller, at der der skete noget med ”den moderne mand” efter lang tids debat både i Danmark og udlandet om seksuelle krænkelser, overgreb og magt.

Læs også: Bliver min veninde udsat for vold? Her er 6 tegn, du kan holde øje med, så du kan hjælpe

Han henviser specifikt til Lizette Risgaard-sagen, hvor 10 mænd stod frem anonymt og fortalte, at de havde oplevet upassende og grænseoverskridende adfærd fra den daværende formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard.

– Her viste samfundet, at det var noget, de tog alvorligt. At selv om alle de her mænd nok var fysisk overlegne, så var hun i en særlig magtposition overfor dem. Her blev der sat fokus på, at ”Hov, det kan da være mega ubehageligt, det her?”. Men det kan være svært at stå frem, fordi der er alle de her latterlige fordomme og myter om ”Nå, jamen så knald hende da bare – er det ikke meget fedt, hø hø?”, siger han.

Selv om det er et problem, at mænd bliver udsat for seksualiseret vold, at det stadig kvinder, som er mest udsatte, påpeger Kenneth Reinicke. Dog skal mænd ikke overses.

– Det er stadig en vigtig pointe, at mænd er udsat for det her, og at når de stiller sig frem, kan blive udstillet som en joke. Det er ikke alle steder, mænd kan komme med de her bekendelser. Det er der helt sikkert mange mænd, der lider under, og mænd, som har nogle dybe traumer. Det er for tabuiserende og kastrerende for mænd, så de tør ikke sige det til nogen. De er i tvivl om, hvem de kan sige det her til, siger Kenneth Reinicke.

Hvis du er udsat for vold i hjemmet, eller hvis du er i tvivl, om du er udsat for vold, så kontakt Mandecentret. Du kan kontakte dem på +45 70 11 62 63 eller info@mandecentret.dk. Du kan også kontakte Lev Uden Vold på 1888, de kan kontaktes døgnet rundt.

Sådan gjorde vi: Journalisten interviewede forstanderen på Mandecentret Michael Panduro Hammer. Derefter interviewede journalisten Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitet. Journalisten kontaktede også Danmarks Statistik for at finde data på, hvor mange mænd, som er udsat for seksualiseret vold, men det har ikke været muligt at finde. Billedet er et pressefoto fra Mandecentret, taget af Andreas Haubjerg. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.