Danskere skal kigge langt efter Apple Pay

I fremtiden behøver man ikke hverken kontanter eller kort, når man skal betale.
I fremtiden behøver man ikke hverken kontanter eller kort, når man skal betale.
Foto: Morguefile

Apple holdt i går aftes stort pressemøde, der omhandlede nye operativsystemer til både computer, iPad og iPhones, nye iPads og en ny iMac. Tim Cook, der er adm. direktør hos Apple, var i storform og fortalte også med stor entusiasme om Apple Pay.

Det er en ny betalingsform, hvor man skal kunne betale i butikker og på nettet ved blot at bruge sin telefon. Du skal blot holde din telefon op til kortterminalen, så kan du gennemføre betalingen.

– Du kan betale med Apple Pay allerede på mandag, fortalte Tim Cook foran skaren af journalister.

Det bliver dog ikke virkeligheden for danskerne, der venter på betalingsmuligheden.

Jeg tror stadig, at folk vil bruge mere Swipp og MobilePay
Bent Bøjden, IT direktør i Arbejdernes Landsbank

– Det bliver nok tidligst muligt til næste år, fortæller David Guldager, der er Gadgetekspert hos TV2. Han mener, at Danmark ikke har infrastrukturen til det endnu. Han forklarer, hvordan Apple Pay kræver, at både banker og butikker skal lave en aftale med Apple om, at kunderne kan bruge det som betalingsform. Han mener ikke, at Apple har lavet aftaler med nogle danske banker endnu.

Læs også: Fremtidens bilproducent kan hedde Apple

– Vi har aftaler med over 500 banker i USA og har aftaler med mange store butikskæder, fortalte Tim Cook til pressen, mens projektoren viste flere og flere kendte logoer på firmaer. McDonalds, Starbucks, Nike, Footlocker og supermarkederne WalMart og Target var blandt de hundredevis af kæder, hvor man fra på mandag kan betale med Apple Pay.

Danmark har bedre muligheder allerede

I Danmark er der dog et helt andet billede.

– Vi er godt dækket ind i Danmark. Apple Pay bliver endnu en betalingsform, siger Bent Bøjden, der er IT direktør i Arbejdernes Landsbank.

Danmark har allerede en overflod af betalingsmuligheder og Apple Pay vil ofte hverken være lettere eller billigere end eksisterende metoder. Bankerne er opmærksomme på udviklingen i betalingsmuligheder, og der er allerede i Danmark mulighed for kontaktløs betaling med en helt ny type kort. Det fungerer ved, at du kan holde dit kort op til en terminal uden at hverken taste kode eller skrive under på noget. Det gælder dog kun beløb under 200kr.

– Jeg tror stadig, at folk vil bruge mere Swipp og MobilePay, fortæller Bent Bøjden. Swipp og MobilePay er de danske bankers digitale telefonløsning, hvor man hurtigt, nemt og sikkert kan sende penge til andre. Han bekræfter, at de ikke har en aftale med Apple.

Bent Bøjden mener, at Apple Pay ikke vil blive mærkbart hurtigere end hverken dankort eller de eksisterende kontaktløse muligheder. Der er dog noget at vinde for butikkerne, hvor terminalerne vil blive udsat for mindre slitage.

– Butikkerne betaler for vedligeholdelse og udskiftning af dankortterminaler. Det kan blive mange tusinde kroner om året, siger Bent Bøjden.

Læs også: Miljøet betaler for Apple-lancering

De danske banker arbejder stadig på at gøre livet nemmere for de danske forbrugere. Allerede i næste måned kommer den næste store fællesløsning, der vil gøre hverdagen lettere og hurtigere for mange danskere.

– Straksclearing vil i november gøre det muligt at overføre mellem banker næsten øjeblikkeligt, siger IT direktøren.