Ville du være tilfreds med, at din mandelige kollega tjente over 10.000 kroner mere end dig? Det er virkeligheden for mange kvinder i finanssektoren.
Mænd tjener i gennemsnit 10.149 kroner mere i måneden end kvinder i finanssektoren svarende til 18,7 procent. Forskellen er kun marginalt mindre end i 2009, hvor lønforskellen mellem mænd og kvinder i gennemsnit var på 10.218 kroner om måneden.
Det viser seneste tal fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening.
Ifølge Annelise Rasmussen, styrelsesmedlem hos Dansk Kvindesamfund, skyldes den store lønforskel en kønsdeling i arbejdsopgaver. For eksempel er der flere kvinder end mænd, som sidder ved kassen i banker, og flere mænd end kvinder, som sidder på erhvervsdelen, fortæller hun.
Dansk Kvindesamfund ser lønforskellene som et stort problem.
– Det giver jo nogle skævheder både for den enkelte og for hele samfundet, at der er sådan en stor forskel på den værdi, som man sætter på de kvinde- og mandedominerede arbejdsområder, siger styrelsesmedlem Annelise Rasmussen.
Det giver nogle skævheder både for den enkelte og for hele samfundet, at der er sådan en stor forskel på den værdi, som man sætter på de kvinde- og mandedominerede arbejdsområder.
Annelise Rasmussen, styrelsesmedlem i Dansk Kvindesamfund
Læs også: TV: Lang udsigt til ligeløn overrasker mange
Lønforskelle på trods af samme jobfunktion
Selv i de jobs, hvor mænd og kvinder har samme funktion, tjener mænd i gennemsnit 4.725 kroner mere om måneden end kvinder. Lønforskellen på mænd og kvinder i samme jobfunktion i finanssektoren svarer dermed til 8,7 procent.
– Det er et retfærdighedsproblem, for hvis kvinder udfører opgaver, der matcher mænds, er det jo ikke rimeligt, at de har lavere løn, siger forsker i ligestilling og ligeløn hos Aalborg Universitet, Anette Borchorst.
Vi anbefaler, at medarbejderne taler sammen om deres løn. De burde hænge alle deres lønsedler op på væggen, så de kan se forskellen. Jo mere åbenhed, der kommer, jo mere retfærdighed kommer der også.
Solveig Ørteby, næstformand i Finansforbundet.
Hos Dansk Kvindesamfund finder man tallene rystende.
– Man kan jo ikke være tilfreds med, at der er så store lønforskelle på medarbejdergrupperne i sektoren, hvis ikke der er nogen saglige begrundelser for den store forskel, siger Annelise Rasmussen fra Dansk Kvindesamfund.
Åbenhed skal komme lønforskelle til livs
Ifølge Finansforbundet har problemstillingen stået på i rigtig mange år. Man taler ikke nok om løn på arbejdspladsen.
– Vi anbefaler, at medarbejderne taler sammen om deres løn. De burde hænge alle deres lønsedler op på væggen, så de kan se forskellen. Jo mere åbenhed, der kommer, jo mere retfærdighed kommer der også, siger næstformand i Finansforbundet Solveig Ørteby.
Læs også: Forsker: Kvinder er løn-taberne i ny lovændring
Hos Dansk Kvindesamfund er man enig i, at åbenhed er vejen frem.
– Lønmodtager og arbejdsgiver skal have en dialog og grave lidt mere ned i de tal og statistikker, der bliver offentliggjort, hvis man skal udjævne lønforskellene, siger Annelise Rasmussen.
Forsker i ligestilling og ligeløn hos Aalborg Universitet, Anette Borchorst, mener til gengæld, at de kvinder, som er udsat for løndiskrimination, skal gå til deres fagforening. Fagforeningen kan hjælpe med at undersøge, hvorvidt der er grundlag for at føre en ligelønssag.
Der er imidlertid ikke særlig mange kvinder, som rejser en ligelønssag mod deres arbejdsgivere. Undersøgelser om ligelønssager peger på, at det er meget belastende for medarbejderen, og det afskrækker folk, forklarer forsker Anette Borchorst.
Læs også: Uligeløn i ministerier: Op til 140.000 kr. mere til mænd
Klik på prikkerne i grafikken nedenfor og se, hvor meget mænd tjener mere end kvinder i finanssektoren.