De danske asketræer er syge

Rundt om i de danske skove er en mindre katastrofe ved at udvikle sig. De danske asketræer er nemlig blevet syge. Forskere vil finde ud af hvorfor. Det fortæller ErikDahl Kjær, biolog ved Københavns Universitet.

”Asketræerne er meget syge i øjeblikket, de står og dør. De har fået en svampesygdom,” siger Erik Dahl Kjær.

Sygdommen er ikke noget nyt fænomen, men har i de senere år spredt sig voldsomt.

”Det er en sygdom, som har været her de sidste 7-8 år, og som har spredt sig. Alle vores asketræer står og dør,” siger Erik Dahl Kjær og fortsætter: ”Nu har sygdommen desværre bredt sig til England her inden for de sidste par måneder.”

Forskere vil finde ud af hvorfor

Det er ikke længe siden, at mange danske elmetræer blev ramt af en voldsom svampesygdom, som resulterede i, at en lang række elmetræer måtte lade livet. En lignende situation vil gerne undgås, derfor vil forskere nu finde årsagen til, hvorfor de danske asketræer dør.

”Den dårlige nyhed er, at langt de fleste af asketræerne, de bliver syge og voldsomt svækket af den her nye svampesygdom.” siger Erik Dahl Kjær.

Indtil videre ved forskerne ikke, hvorfor svampesygdommen dræber de mange asketræer. Men det skal der gøres noget ved. De har nemlig observeret, at de få træer som modstår svampesygdommen, har en fælles karakteristika. De får nemlig meget gule blade, inden de smider dem om efteråret.

”Men vi har ingen anelse om hvorfor. Vi er jo forskere, så vi har tænkt os at finde ud af det.” siger Erik Dahl Kjær

Læs også:

Derfor skifter bladene farve lige nu

Her er årsagen til at bladene falder af træerne