De københavnske højskoler udvider elevernes horisont med fysiske og kunstneriske rejser

Den fysiske rejse foregår med tog på linje med Suhrs Højskoles fokus på bæredygtighed. Foto: Suhrs Højskole

Det er ikke destinationen, der er vigtig, men rejsen. Med fare for at tærske flosklen, at rejse er at leve, helt til døde, så er det netop det, de to københavnske højskoler, Johan Borups Højskole og Suhrs Højskole, praktiserer.

Her kommer eleverne på henholdsvis en kunstnerisk og en fysisk rejse, der skal udvide deres perspektiv og potentielt højskolernes diversitet.

Den kunstneriske højskole Johan Borups Højskole udbyder i år et nyt fag, der hedder ”Nye Rejsende”.

– Vi oplevede en nysgerrighed hos de unge  i forhold til at lære og begå sig som rejsende. Ikke med en rullekuffert, men mere den opdagende, afsøgende, undrende rejsende, der tager nysgerrigt ud i verden og bruger det omgivende samfund til at lave kunst ud af, siger Julie Sass, der er viceforstander på Johan Borups Højskole.

Eleverne skal tage udgangspunkt i et af de fag, der forvejen bliver udbudt på skolen, og fagets forskellige værktøjer, og målet er at skabe et produkt via fagets værktøj. Et helt konkret fag kunne være musik, hvor målet for eleven er at finde sin egen stemme.

Fag udspringer fra de unge selv

Det er ifølge Julie Sass de unge selv, der er drivkraften bag oprettelsen af faget, der nu er det syvende af i forvejen seks fag.

– Der var nogle tendenser i den måde, vi oplevede de unge på, der gjorde, at det ville være rimelig spot on at oprette sådan et fag, siger Julie Sass, der startede som underviser på Johan Borups i 2016.

Bliv klogere på de københavnske højskoler

Hvad:  Johan Borups Højskole og Suhrs Højskole. Johan Borups beskæftiger sig i kraft af deres fag med kunstneriske udtryk, og Suhrs er en højskole, hvor det primære fokus er på mad og bæredygtighed. Johan Borups har syv linjer, mens Suhrs har tre.

Hvornår: Tilmelding er allerede åbent for de kommende semestre.

Hvor: Johan Borups er beliggende på adressen Frederiksholms Kanal 24. Suhrs ligger på adressen Pustervig 8.

Hvor meget: Det koster i udgangspunktet 1400 kr. om ugen at gå på Johan Borups. Prisen på Suhrs varierer, men mindsteprisen er 1450 kr. Læs mere om priserne her og her.

Priserne er inklusive undervisning og tre daglige måltider.

Kilde: johanborups.dk og suhrs.dk

Den nye linje udvider ikke bare højskolen rent fysisk med 15-20 ekstra elever, men det er også elever med andre egenskaber, der bliver lokket af den nye linje.

– Det er en anderledes elevtype. De har et større blik for tværfaglighed, fordi deres fag går lidt på tværs af alle vores linjer, siger Julie Sass.

Det er ikke fordi, de fleste, der kommer på Suhrs, gerne vil være kokke. De fleste af dem kommer, fordi vi skal lave mad hele livet, og fordi det er noget, de har lyst til at dyrke i et halvt år.
Laura Troi, viceforstander, Suhrs Højskole

Læs også: Pitstop på højskole: Studietrætte studerende kan have brug for et pusterum

På Suhrs Højskole har de knækket koden til at få en bredere elevskare. Det bunder i de fag, de udbyder, men også i den måde de rejser på i år.

– Vi er en del af bæredygtighedsnetværket for Højskolerne og vil gerne prøve at inspirere til nye måder at rejse på. De fleste har prøvet at rejse med fly og med bus, men der er rigtig mange, der ikke har prøvet at rejse med tog. Det er noget, der bliver positivt evalueret af vores elever, siger Laura Troi, der er viceforstander på Suhrs Højskole og har været det siden 2020.

Rejsen som en oplevelse

I øjeblikket er hun og resten af Suhrs Højskole på en gastronomisk studierejse til Italien (følg med på deres instagram) I dette semester foregår rejsen som noget nyt med tog. Og det er helt bevidst.

– Vi har kortere tid i Italien og med de kontakter, vi har dernede, men det er, fordi vi har prioriteret at lægge nogle oplevelser ind og gøre rejsen til en del af oplevelsen, siger Laura Troi.

Det er ikke bare oplevelserne, eleverne får med fra studieturen til Italien, det er ifølge Laura Troi også en livserfaring.

– Det er ikke fordi, de fleste, der kommer på Suhrs, gerne vil være kokke. De fleste af dem kommer, fordi vi skal lave mad hele livet, og fordi det er noget, de har lyst til at dyrke i et halvt år, siger hun.

Læs også: 19-årig behandler sin klimaangst med grønt højskoleophold

Begge højskoler har stadig ledige pladser til efterårssemesteret i 2023.

Sådan gjorde vi: Idéen til denne artikel stammer fra idéen om en sæsonbestemt nyhed. Nyheden er aktuel, fordi begge højskoler har prøvet noget nyt i dette semester. Journalisten har kontaktet kilder via telefon, hvor viceforstanderne blev interviewet.