Mere end blot en lampe

PH’s ikoniske lamper er stadig noget, der kan ses i mange danske hjem og er blevet et samleobjekt for mange. Foto: Anna Olivia Halstrøm/NetAvisen.

PH-lampen, som mange kender den dag i dag, giver ikke blot lys over spisebordet i mange danske hjem. Nu spiller den også en hovedrolle på Hørsholm Egns Museum.

Museet åbner nemlig en ny særudstilling, hvor du kan komme helt tæt på Poul Henningsens liv i Usserød. Manden bag PH-lampen.

Udstillingen indeholder både de klassiske og velkendte PH-lamper, men også ting fra hans mere hjemlige liv i Usserød, og hvad modernisten kæmpede for.

En udstilling for alle

Udstillingen er ifølge museet velegnet for både børn og voksne. Som en del af udstillingen er nemlig også et værksted, hvor børn og barnlige sjæle kan få lov til at gøre PH kunsten efter og prøve at lave de lamper og drager, som PH var kendt for.

Ifølge historiker Anders Dalsager fra Hørsholmarkivet har man valgt at opdele udstillingen, så der er noget for alle.

– Der er både mulighed for at fordybe sig i PH’s tanker, men man kan også bruge værkstedet, hvor man selv kan sidde og samle drager eller lamper, som PH har designet, fortæller han.

Læs også: Vi er vilde med at gå på museum

Klassiske PH lamper

  • Pariserlampen (1925)
  • PH Glaspendel (1926)
  • PH Kogle (1958)
  • PH 5 (1958)

Poul Henningsens tidløse indflydelse

Det er svært at komme på et område inden for dansk kultur, hvor Poul Henningsen ikke har haft en indflydelse og betydning, forklarer PH-ansvarlig hos aktionshuset Bruun Rasmussen, Andreas Krabbe.

Særligt fremhæver han PH’s indflydelse på dansk design, hvor den klassiske PH-lampe findes i mange danske hjem.

– PH’s lamper er blevet så grundlæggende for, hvordan belysning er blevet. Det har været med til at gøre hans lamper tidløse. Derfor er det også nogle lamper, som stadig er relevante og passer ind i dag, siger Andreas Krabbe.

PH’s design er stadig i produktion og er meget populære som samleobjekter hos Bruun Rasmussen, tilføjer Andreas Krabbe.

Historiker Anders Dalsager mener, at udstillingen skal give inspiration til befolkningen og få os til at reflektere over, hvor meget fortiden og historien betyder for hverdagen i dag.

– PH påvirker os den dag i dag. Både i forhold til, hvordan vi tænker lys og lamper, men også hvordan vi tænker samfund, børneopdragelse og forbrugersamfund, siger Anders Dalsager.

Indvielse af udstillingen

Udstillingen slog allerede dørene op for noget af Hørsholm Kommunes befolkning og omegn onsdag d. 10. april, hvor blandt andet borgmester af Hørsholm Kommune, Morten Slotved (K), var med til at sige et par ord om udstillingen.

Morten Slotsved er begejstret for udstillingen og mener, at den er med til at vise, at PH bestemt ikke er glemt i Hørsholm Kommune.

– Jeg er stolt over at være borgmester i en kommune hvor både fortid, nutid og fremtid gør en forskel, ikke kun lokalt, men også internationalt, siger Morten Slotsved.

Ifølge borgmesteren er det også vigtigt for fællesskabsfølelsen og stoltheden omkring byen, at der er mulighed for at dele oplevelser sammen, og dyrke de mennesker der tidligere har boet i byen.

Læs også: Hjulene på Kulturbussen drejer rundt til 2025: Værdifuldt initiativ, siger ekspert

PH var en sammensat personlighed, hvilket udstillingen også bærer præg af. Han ønskede at gøre verden mere moderne, men da det moderne samfund opstod, mente han, at det skabte en ufrihed.

Han ønskede funktionelt moderne boligbyggeri, men boede selv i en gammel gårdbygning i Usserød, hvilket fremhæver PH’s modsætninger.

Udstillingen er åben fra d. 13. april- 30. oktober.

Sådan gjorde vi: Journalisten kontaktede Hørsholm Egns Museum og blev klar over, at de på samme dag havde åbning af en ny udstilling. Journalisten deltog selv til arrangementet og interviewede kilderne ansigt-ansigt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.