Der findes mellem 500 og 600 forskellige arter af edderkopper i Danmark, men ifølge biolog Nadia Pauck Holm Hansen er der dog intet at være bange for.
– I Danmark findes ingen farlige edderkopper. Den farligste er vandedderkoppen, hvis stik svarer til et bistik. Dens gift kan dræbe små fisk og insekter, men kan ikke beskadige mennesker, med mindre man er allergisk, siger hun.
Læs også: Dit hus vrimler med edderkopper hele året
Alligevel lider 50 procent kvinder og 10 procent mænd af araknofobi ifølge PJKP, og det er ikke nemt at svare på hvorfor, da der generelt mangler forskning på netop det spørgsmål. Psykolog Helene Kristensen, ejer af Kortex Psykologerne, vover sig dog alligevel ud i at give et svar ud fra nuværende viden.
– Fobier kan udvikles ved, at man har set pårørende reagere med frygt over for et objekt, i dette tilfælde edderkopper, og så har de lært, at denne ting er farlig, siger hun.
Førhen har man troet, at en fobi primært skyldes en ubehagelig oplevelse, men i dag ved man, at kun en 3-4 del kan identificere en forhenværende ubehagelig hændelse.
Vi kan afspejle os i en abe, da vi minder om dem, men vi kan ikke se os selv i en edderkop. Derfor har vi svært ved at forholde os til dyr som edderkopper.
Helene Kristensen, psykolog og ejer af Kortex Psykologerne
Biologien spiller angiveligt også ind. Det kan nemlig ligge til familiens genetik at få fobi, så hvis potentialet for angst trigges af udefrakommende faktorer som eksempelvis en dårlig hændelse med en edderkop, kan det udløse fobi, fremgår det af Psykologerne Johansen & Kristoffersens hjemmeside.
Var edderkoppen mere menneskelig, ville vi bedre kunne lide dem
Derudover har edderkopper utrolig lidt til fælles med mennesket, hvilket kan forklare, hvorfor vi synes mindre om dem.
– Vi kan afspejle os i en abe, da vi minder om dem, men vi kan ikke se os selv i en edderkop. Derfor har vi svært ved at forholde os til dyr som edderkopper.
Helene Kristensen nævner også slanger, som et eksempel på et dyr vi ikke kan relatere til. Mange reagerer nemlig på slangers måde at bevæge sig på, da det slet ikke minder om mennesker og andre ting, vi er vant til at være i nærheden af.
Læs også: Så snart jeg satte mig i tandlægestolen, kastede jeg op
Det understøtter Biolog Nadia Pauck Holm Hansen også, da hun forklarer, at vi ikke kan genkende en edderkops reaktioner, og de derfor kan virke mere skræmmende.
– Folk kan blive forskrækket over, at edderkopper ikke reagerer, som vi tror, de vil reagere. Eksempelvis kan vi ikke se, hvor de kigger hen, så deres bevægelser kan pludselig virke utilregnelige.
Reaktionen på fobier
Når et menneske reagerer på sin forbi, går en mekanisme i gang i kroppen, som kaldes kamp/flugt mekanismen, hvor alt i kroppen bliver sat ind på at løbe stærkt eller at skulle slås. Vejrtrækningen ændrer sig og bliver overfladisk, hjertet pumper hurtigere, så blodet kommer hurtigere rundt i kroppen, og vores syn ændrer sig, så vi kan fokusere mere.
Får man denne reaktion, overfor noget som ikke er farligt som edderkoppen, får man det, der kaldes falsk alarm, som oveni udløser bivirkninger. De består af, at synet kan ændre sig og kan gøre en svimmel, man kan få heftig hjertebanken, man kan begynde at svede, fordi blodet pumper så hurtigt rundt i kroppen, det kan føles som om ens lemmer begynder at sove, fordi der bliver udskilt et kemikalie fra ens spændte muskler, og man kan få ondt i maven og kvalme.
Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen udsprang af undren over, hvorfor så mange folk har en fobi over for edderkopper. Alle kilder kontaktet via telefonopkald.