TV: Populært internetfænomen – afstressende eller vulgært?

Af: Simone Hagen Rieder, Amanda Bohl, Mille Redanz

Kvinder der hvisker svagt, hår der bliver redt, en blyant der skriver på papir – det er lyde, som internetfænomenet ASMR bruger til at afstresse deres lyttere med.

ASMR, der står for Autonomous Sensory Meredian Response, har opnået enorm popularitet på medier som Youtube, hvor nogle af videoerne har op mod 15 millioner visninger. Dog er der fortsat mange, der er skeptiske over for den alternative form for mindfulness.

Læs også: Ny app indbyder stressede børn til meditation

For ASMR-tilhængerne kan videoerne være en meget intim og sanserig oplevelse, der simulerer følelsen af nærvær og tryghed. Den oplevelse kender Jeppe Morgenthaler til.

38-årige Jeppe Morgenthaler, der er uddannet kommunikatør, lytter periodevist til ASMR, når stressen og presset fra arbejdet melder sig. For ham fungerer ASMR som mental massage på linje med mindfulness, der fremkalder minder.

– Det er ligesom at få et skulderklap på dåse, fortæller Jeppe Morgenthaler

Se mere: Se hele ASMR-videoen her

Jeppe Morgenthaler forklarer, hvordan ASMR-videoerne gennem brug af hverdagslyde og beroligende ord appellerer til en række minder om tryghed og omsorg fra barndommen. Han har et særligt minde i tankerne.

– Da jeg var helt lille havde jeg en familielæge, der var rigtig god til, at få en til at føle sig hørt. Det fik følelsen af omsorg frem, og det nærmere man sig i nogle af videoerne, siger Jeppe Morgenthaler

Selvom Jeppe Morgenthaler er tilhænger af ASMR, kan han sagtens forstå, hvorfor folk synes at videoerne er mærkelige, og at de forbinder dem med noget seksuelt.

– De tror, at det kun er sensuelt, seksuelt eller porno-agtigt. Det er jeg også stødt på rigeligt videoer, der er. Men der er også en masse, der slet ikke har med noget af det at gøre, forklarer Jeppe Morgenthaler.

Ifølge musikterapeut Steen Lund Meyer, kan udsigterne til anerkendelse af ASMR være lange blandt andet på grund af fordomme. Dog mener han, at ASMR i fremtiden kan være brugbart som terapiform.

– Man bruger mange elementer fra hypnose i ASMR. På Youtube har det fået et meget åbent og eksperimenterende format, som jeg synes er spændende. Det er en slags masseterapi. Jeg tror, at det kan udvikles på mange andre måder end hvad vi kender i dag, siger Steen Lund Meyer.