De fleste danskere tænker nok stadig på tang som et ildelugtende og snasket irritationselement på en varm sommerdag på stranden. Men nyere forskning viser, at der er gode grunde til at invitere den hidtil så upopulære plante indenfor i køkkenet.
Forsker Susan Løvstad Holdt, leder af Tangnetværket og biolog på et stort projekt om tang på DTU Miljø, forklarer hvorfor hun selv spiser tang til daglig.
– Jeg taler meget for, at man skal bruge tang i dansk hverdagsmad. Det smager godt, og forskningen har vist at tang har en lang række virkeligt gode egenskaber, men folk har nok ikke helt vænnet sig til tanken endnu. Men nu snakker Noma om tang og bruger det meget, og sushibølgen der har skyllet ind over Danmark, har hjulpet rigtigt meget, på at tænke på tang som en naturlig del af vores mad. Det fortæller forskeren.
I Danmark, kan man dyrke tre til fire arter tang til kommerciel produktion, men sukkertang er indtil videre den eneste type tang, som bliver dyrket kommercielt i større stil og solgt som fødevare. Den kan både være fin og tynd, og spises frisk som en lækker snack, eller blive større og grovere og bruges som en suppegrønsag til at give umami smag, afhængig af hvad tid på året den bliver høstet.
Læs også: Lav sushi inspireret af dansk smørrebrød
Tangs superkræfter
Tang, også den indtørrede slags, er en sand vitaminbombe:
– Faktisk har tang 10-100 gange højere koncentration af vitaminer og mineraler end frugt når man måler i tørvægt. Det vil sige at man i princippet kunne skifte sine dagligt anbefalede seks stykker frugt og grønt ud, med en af de noritangplader man bruger til sushi, og få lige mange vitaminer og mineraler, forklarer Susan Løvstad Holdt.
Det kan dog ikke anbefales helt at smide frugt og grønt over bord, men et supplement af tang kan gøre det meget nemmere at få nok vitaminer, tilføjer Susan Løvstad Holdt. Og det behøver ikke at være en øvelse i finere Japansk madlavning, at få spist sin daglige tang.
– Man kan for eksempel riste noritang og smuldre det til en slags krydderi, som man kan drysse over sin mad, eller bruge som ingrediens i alverdens retter, anbefaler Susan Løvstad Holdt .
Endelig er en af grundene til at tang er så sundt, at det kaloriemæssigt ligger meget lavt. Der er meget lidt fedt i tang, men der er til gengæld er en stor andel af de sunde omega-3 fedtsyrer. Tang indeholder også mange kostfibre, hvilket giver en god tarmflora, og forsøg har tilmed vist at indtagelse af tang virker fedmereducerende, fortælller forskeren.
Tang har også et højt indhold af aminosyrer, som er forholdsmæssigt forskellige fra planter på jorden. Aminosyresammensætningen i tang minder mere om animalsk protein, hvilket gør det ekstra velegnet til vegetarer og veganere, da de ellers kan mangle nogle af de aminosyrer, der er flere af i kødprodukter.
Her kan du finde information om danske og europæiske tangprodukter: Tangnet
Tangmanden
Tangfirmaet Seaweed Seed Supply har som Europas førende firma dyrket tang siden 2009, som både gourmet fødevare, til kosmetikproduktion, og tørret som fiskefoder. Indehaver Rasmus Bjerregård, er begejstret for sit produkt, som han selv spiser dagligt:
– Tang kan bruges i al madlavning: i pizzadej, kødboller og sovs. Den har en fantastisk umanismag, som fremhæver andre smage i maden, og den er også geleterende og giver derfor en dejlig konsistens, siger han.
Dyr delikatesse
Men tangentusiasten har måttet satse på tang til andet end menneskeføde, og gourmetrestauranter som Noma, som han tidligere har solgt tang til. Tang til tallerknerne er nemlig stadig i opstartsfasen i Danmark, og derfor og dyrt at producere:
– Tang til mad koster 1000 kroner pr kilo i dag, det er uanstændigt, og jeg ville ikke selv købe det i butikkerne. Men jeg håber meget at det bliver billigere, så flere danskere kan spise tang. Det kræver at vi får nogle flere stordriftsfordele og en større efterspørgsel fra forbrugerne, for vi har et højt omkostningsniveau i dag, siger tangproducenten.
Læs også: Ny forskning: Danske tangmarker har stort potentiale
Derfor satser Seaweed Seed Supply nu på, at dyrke tang til dyrefoder, mens de stadig sender frisk tang til et tysk kosmetikfirma og spisetang i mindre omfang til lokale fiskehandlere. I dag er de eneste dansk producerede tangprodukter man kan finde i supermarkederne brød, pasta og krydderier med tang, fra firmaet Havets Spisekammer, men det er med irsk tang.