»Det er lidt angstprovokerende at komme med en udmelding om, at en lysfest kan være strømbesparende«

Lysfesten plejer at løbe over en uge, men i denne vinter bliver det kun til en enkelt dag med farverig lyskunst.

Energibesparelse er efterhånden blevet et ord, der har været på de flestes læber de seneste måneder. Flere offentlige arbejdspladser har skruet varmen ned til kun 19 grader, og flere byer rundt omkring i Danmark har helt droppet at sætte julelys op.

Alligevel vælger Roskilde Kommune at gennemføre den årlige lysfest til januar, dog i en mere beskåret version af det de, på kommunens hjemmeside, Roskilde.dk, beskriver som en ”strømbesparende, levende lysfest”.

Jeg er ærligt talt nervøs for, om lysfesten får den wow-effekt, som jeg håber på
– Sif Brunemark, projektleder på lysfesten

Lysfesten til januar kommer kun til at vare en enkelt dag, lyder det i en pressemeddelse på roskilde.dk. Samtidig opfordres alle deltagende borgere i arrangementet til at at slukke for alt strømmen derhjemme, inden de forlader hovedøren – og tager til lysfesten.

Sif Brunemark, der er projektleder på lysfesten, erkender dog, at strømbesparelse og lysfest ikke just rimer på hinanden.

– Det er lidt angstprovokerende at komme med en udmelding om, at en lysfest kan være strømbesparende, men jeg tror på, at det kan lade sig gøre.

Sif forklarer, at kunstinstallationerne til lysfesten denne gang vil være mere innovative og grønne.

– Vi fokuserer på levende lys, LED lys og solenergi i år, og ude på gaden vil der ikke være nogle kunstinstallationer, der er sat direkte i en strømkontakt.

Levende lys og grøn omstilling

Fakta om Roskilde Lysfest

Afholdes den 27. januar 2023

Lysfesten varer denne gang kun 1 dag frem for en uge, da der skal spares på energien.

Har været afholdt i Roskilde siden 2013

Lysfesten arrangeres af Kulturstrøget, der består af kulturinstitutionerne: Sankt Laurentius, Byens hus, Roskilde Domkirke, Palæfløjen – Roskilde Kunstforening, Roskilde Museum, Kreativt Hus for Børn, Roskilde Kloster og Roskilde Bibliotek.

Kilde: Roskilde.dk

Det er ikke kun gadebelysningen, der skal slukkes under lystfesten, forklarer Sif Brunemark. Borgerne skal også selv slukke for strømme derhjemme, inden de kommer til festen. Og dermed sparer man energi:

– Alle husstande, der deltager i lysfesten, slukker forhåbentlig strømmen derhjemme, og i tidsrummet fra kl. 18.30 til kl 22 slukker vi gadelysene i Roskilde bymidte, der hvor Kulturstrøget også er, forklarer hun.

Samtidig har de lokale butikker også indgået en aftale om, at holde det mørkt.

– Vi har også indgået en aftale med Roskilde Handel om, at alle deres forretninger slukker lyset, siger hun.

Læs også: Energikrisen får københavnerne til at skrue ned for julelyset: »Er vi ikke nødt til at ofre os lidt?«

Dorthe Godsk Larsen, der er museumsinspektør på Roskilde Museum, der også er en del af Kulturstrøget, forklarer, hvordan museet kommer til at have en mere historisk tilgang til lysfesten, når de store elinstallationer skal udelukkes.

– Vi beskæftiger os i år med historien og ser tilbage på en tid, hvor der ikke var elektrisk lys i gadebilledet. Her vil Roskilde Museum have vægtere gående ligesom i gamle i dage, hvor de synger i gaderne og lyser byen op med lanterner, siger hun.

Sif Brunemark mener, at det i år, mere end nogensinde før, er vigtigt at sætte fokus på klimaet. Men hun forklarer dog, at det godt kan gå hånd i hånd med kulturen.

Lys kan sagtens være andet end store elinstallationer
– Dorthe Godsk Larsen, Museumsinspektør, Roskilde Museum

– Vi har stor fokus på klima og den grønne omstilling og håber, at lysfesten i år kan sætte skub i snakken om mere genbrug og bæredygtig kultur, siger hun og fortsætter:

– Kultur er vigtigt for mennesker, og vi har brug for at samle os om noget. Klimaet er selvfølgelig vigtigt, men det er lige så vigtigt, at vi, som mennesker, kan være fælles om kultur.

De nye tiltag med mindre elektrisk lys, og flere levende lys er dog noget, der godt kan vække bekymring.

– Jeg er ærligt talt nervøs for, om lysfesten får den wow-effekt, som jeg håber på, fortæller Sif Brunemark.

Museumsinspektør, Dorthe Godsk Larsen, understreger, at lysfesten, på trods af besparinger, er noget, der er værd at holde fast i.

Lys kan sagtens være andet end store elinstallationer. Det er vigtigt for borgerne at bevare lysfesten, på trods af besparelser, da det er en tilbagevendende begivenhed, som folk i Roskilde ser frem til.

 

Sådan gjorde vi:
Idéen til nyheden opstod, da vi fandt en pressemeddelelse på Roskilde Kommunes hjemmeside, der handlede om, at den årlige lysfest ville blive reduceret fra en uge til en enkelt dag. Dertil blev det oplyst, at de ville sætte fokus på at holde lysfesten grøn og energibesparet.