DF kræver justitsministeren ind i sag om gråzone-hash

Det er lovligt at købe hampefrø til hjemmedyrkning, men frøene bliver ulovlige, når de spirer. Dobbeltmoralsk, mener Dansk Folkeparti

Det er lovligt at købe hampefrø til hjemmedyrkning, men frøene bliver ulovlige, når de spirer. Dobbeltmoralsk, mener Dansk Folkeparti

Et par hundrede kroner og tre solrige måneder. Mere skal der ikke til, for at man kan dyrke sine egne hampeplanter hjemme i vindueskarmen, der kan bruges til at lave pot og hash. 

Frøene og udstyret til dyrkningen sælges lovligt i flere butikker rundt om i landet og på nettet. Men lige så snart frøene er kommet ned i jorden og spirer, bliver det ulovligt. Planterne udvikler nemlig stoffet THC, som bl.a. giver hash sin euforiserende virkning.

Dette misforhold i lovgivningen, får nu DF til at kræve justitsminister Lars Barfoed (K) på banen.

»Jeg synes, der er grund til, at vi beder justitsministeren om i Retsudvalget at svare på rimeligheden i, at det er fuldstændigt lovligt at købe de frø, der skal til for at dyrke, det vi ikke kan lide«, siger Peter Skaarup, retsordfører for Dansk Folkeparti.

SF: Vi skal have en hash-kommission

Også SF mener, at lovgivningen er ulogisk, men er dog betænkelig ved at kriminalisere salget af de omstridte hampefrø.

»Jeg er stærkt bekymret ved, at vi har et stigende hashmisbrug herhjemme. Det er en kurve, som vi ikke har knækket med mere politi, straf og kriminalisering, og derfor er det SF’s ønske at nedsætte en kommission, som kan komme med nye løsningsforslag til at nedbringe misbruget,« siger Karina Lorentzen Dehnhardt, retsordfører for Socialistisk Folkeparti.

Danske lunger fyldt med hash-røg

Halvdelen af alle danskere mellem 16 og 34 år har prøvet at ryge en joint og mærke effekten af THC på egen krop i løbet af deres liv. Når det kommer til regelmæssig rygning, er tallet dog noget lavere. Kun 4,8 procent, svarende til hver 20. dansker i samme aldersgruppe, har røget hash eller pot inden for den seneste måned. Det viser tal fra Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug.

Læs mere:
Se TV-indslag om hampedyrkning her
Danskernes årlige forbrug af hash: 20 ton
Landets første hashmesse ryger til Aarhus