Du kan løbe med Endomondo, tabe dig med Calorie Counter Pro, måle dit blodtryk og tjekke dit søvnskema – mulighederne for at blive sund med de applications (apps), som smartphones og tavle-computere (tablets) tilbyder, er uendelige.
”Samfundet har nogle fantastiske muligheder for at anvende apps og smartphones til at gøre det mere effektivt og mindske omkostningerne. Man kan forestille sig en app, der styrer hele ens univers med det offentlige, og for eksempel minder en om lægetider og viser prøvesvar,” forklarer Ulrik Blinkenberg, administrerende direktør på Institut for Fremtidsforskning. Han mener, at vi kun har set begyndelsen af, hvad man kommer til at bruge sin smartphone til.
”Der findes mere end 10.000 sundhedsapps. De forsøger at motivere til en sundere livsstil. Sundhedsområdet på apps er et af de mest aggressivt voksende markeder,” forklarer han.
Business Developer i iDeal Development, der udvikler apps til virksomheder, Kasper Thomsen forklarer, at man allerede ser institutioner, der begynder at kontakte deres brugere via smartphonen: ”For eksempel med patient-services, hvor man kan booke en tid og se, hvornår man skal møde op til undersøgelse.”
Sundhedsapps er en fordel for personale og patient
Ulrik Blinkenberg forklarer, at apps kan styrke sundsområdet på to måder: ”På individ-niveau, altså du og jeg. De er de apps, der forsøger at skabe motivation for at få en bedre sundhed, for eksempel løbe-apps. Den anden del af det er samfundet. Der går ikke lang tid før samfundet for alvor får øjnene op for, hvad apps kan,” forklarer han.
Digital trendanalytiker og elektronista Christiane Vejlø fortæller, at man allerede bruger apps på hospitaler og hos læger, især i USA.
”Man ser masser af hospitaler arbejde med apps. Det er bærbart, og man kan tage det med. Man kan dreje tabletten og vise patienten, hvad der sker i patientens krop.”
Christiane Vejlø forklarer, at det ikke kun vil være en fordel for sundhedspersonalet.
”Der er en tendens til, at vi vil have mere og mere adgang til vores egne informationer.”
Hun understreger, hvor vigtigt det er, at medicinske oplysninger vurderes af fagligt personale, men mener, at man sagtens selv vil kunne have adgang til f.eks. sin journal og prøvesvar via sin smartphone eller tablet.
Tablets og smartphones kræver apps
I takt med at tablets bliver mere og mere populære, er der også større behov for apps til dem. ”Der er sket et skift fra computerne til de bærbare skærme, smartphones og tablets,” fortæller Ulrik Blinkenberg. Christiane Vejlø uddyber, at de bærbare skærme har den fordel, at ”man kan sidde i sin sofaen eller ligge på gulvet og lave nogle øvelser, som man har fået tilsendt af sin læge.”
Kasper Thomsen ser også udviklingen: ”Alle ved, at folk har deres mobil 24/7 på sig, så hvis man kan få fat i folk den vej, så er det jo en fordel. Apps kommer til at overtage meget af det. Apps kan effektivisere og aflaste. Det går begge veje.”
Læs også: Find den bedste løbeapp
Læs også: Sexapps giver inspiration i soveværelset