Der var langt fra kun tale om nogle mundbind, lidt cigaretskodder og kaffekrus, som frivillige skraldeindsamlere samlede ind 28. marts ved den populære vandrerute Amarminoen. Derimod var foreningens Naturvogternes fangst på intet mindre end 1,5 ton affald, som de samlede på en enkelt dag.
I kølvandet på dette bekræfter Dragør Kommune, at der er særlige udfordringer med at holde netop denne strækning ren.
Amarminoen
- Vandrerute på 27 km
- Strækningen starter DR Byen i nord, over Sydvestpynten i syd og hele vejen til Dragør Fort i øst
- Ruten starter i Dragør ved Prins Knuds Dæmning
Kilde: Naturpark Amager
Kommende borgmester: Altid plads til forbedring
Kommende borgmester og kommunalbestyrelsesmedlem i Dragør, Helle Barth (V), er også en del af bestyrelsen i Naturvogterne.
Hun erkender, at Dragør Kommune kan blive bedre til at føre tilsyn i naturen, men at kommunen hurtigt har reageret på de udfordringer, der er observeret omkring Amarminoen.
– Ved Amarminoen blev man opmærksom på udfordringer med skrald. Jeg ved ikke, om vi har været gode nok som kommune, men vi kan altid blive bedre, og nu er de opmærksomme på, at der er en udfordring med, at folk åbenbart ikke tager deres eget skrald med sig.
Læs også: Flere kommuner indsamler organisk affald
Naturen er et vigtigt samarbejde
Plan og Teknik i Dragør har ansvar for affaldshåndtering i kommunen. Afdelingschef Jesper Horn Larsen fortæller, at man har gjort en indsats for at informere Amarminoens gæster, hvordan man bør opføre sig, da de har oplevet udfordringer med menneskelort i området.
– Det er altid et godt spørgsmål, om man gør nok, når der er affald i naturen. Vi har opsat generelle retningslinjer og skiltet med, hvordan man bør opføre sig i naturen. Vi har opsat toiletter ved Amarminoen samt henvisninger dertil for at komme udfordringer med afføring til livs, siger han.
Jesper Horn Larsen tilføjer, at han er glad for de initiativer, der kommer fra frivillige foreninger, og at kommunen og borgerne samarbejder om håndteringen af affald i naturen.
– Det er vigtigt for os at samarbejde med borgerne om at passe på naturen. Vi har et årligt samarbejde med Strandjagtsforeningen, som samler skraldet ved kysten, og så bortskaffer vi det. Vi har også været glade for, at Naturvogterne var ude og samle ind 28. marts, siger han.
Fortsat tillid til Dragør kommune
Lennart Løfberg er stifter af foreningen Naturvogterne, som består af frivillige borgere fra Dragør. Trods foreningens skraldeindsamling har Lennart Løfberg tillid til, at kommunen gør, hvad de kan for at komme affaldet i Dragørs natur til undsætning.
– Jeg er sikker på, at Dragør Kommune gør en kæmpe indsats for at fjerne det, de kan, og så tror jeg, at vi er nødt til at bakke op og hjælpe. Jeg tror ikke på, at kommunen kan ansætte nok folk til at kunne fjerne alt det affald, der ligger og flyder rundt herude, siger han.
Lennart Løfberg mener dog, at de skilte, der er opsat af Dragør, Tårnby og Københavns Kommune langs Amarminoen, ikke har været tydelige nok. Derfor håber han, at kommunerne vil lytte og lade sig inspirere af tiltag som Naturvogternes forårsrengøring.
Sådan gjorde vi: Historien blev til på baggrund af et opslag i en lokal Facebook-gruppe om en lokal forening, som har samlet skrald i deres nærområde. Alle interviews er foretaget telefonisk.