Du kan stadig nå at spise din by

Svamp, natur

Selvom efteråret er over os, kan du stadig nå at gå på jagt i naturen efter spiselige lækkerier.

Æbler, havtorn og vild pastinak er noget af det sæsonen byder på, og hos initiativet Byhøst peger man på, at der er mange fordele ved at udnytte naturens tilbud.

Læs også: Kan man dø af at spise kastanjedyr?

– Planter, der gror vildt, skal stå imod vind og vejr, og derfor udvikler de en masse gode plantestoffer. Det er rigtig fine råvarer, forklarer Mikkel-Lau Mikkelsen, som er medstifter af Byhøst.

Vilde planter du kan spise lige nu:
– Havtorn
– Vild Pastinak
– Æbler
– Hvidtjørn
– Hundehyben
– Skvalderkål
– Markchampignon

Men indsamling af de vilde gevækster handler ikke kun om at spæde til spisekammeret.

– Du oplever din by og dit nærområde på en anden måde, når du går og kigger efter skvalderkål eller urter. Jeg bliver også tættere knyttet til den natur, jeg samler i, siger Mikkel-Lau Mikkelsen.

Naturen har ingen varedeklarationer

Det er dog også vigtigt, at man er bevidst om, hvad det er, man vil samle. Det er nemlig ikke alt, der vokser i naturen, som er lige spiseegnet, hvilket de især er klar over på Giftlinjen, som døgnet rundt tilbyder hjælp til borgere, der rammes af forgiftning.

Læs også: Astrolog om kommunalvalget: Folk vil gå i flæsket på hinanden

– Der er ingen varedeklarationer i naturen, og derfor er det vigtigt at være helt klar over, hvad det er, man putter i munden, forklarer Niels Ebbehøj, som udover at være tilknyttet Giftlinjen er overlæge på  Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling.