Når man tænker på børnehaver, forestiller man sig typisk legende børn i skovbryn eller på legepladser, men bag kulisserne skjuler der sig ofte politiske beslutninger og økonomiske overvejelser. Rudersdal Kommune har netop truffet sådan en beslutning, der har potentiale til at påvirke både børn og lokalsamfund.
Onsdag d. 10. april besluttede Børne- og Skoleudvalget i Rudersdal Kommune, at det planlagte naturstøttepunkt ved Wesselsminde i Nærum ikke skal finansiere den fordyrelse på 1,187 millioner kroner, der er sket på byggeriet af det nye børnehus i Birkerød. Det har været i spil som en af måderne til at finansiere, at børnehuset var blevet dyrere.
– Finansieringen findes nu i stedet ved at tage pengene fra et andet byggeprojekt, som er blevet billigere samt fra den generelle renoveringskonto til daginstitutioner, skriver Nicola Emily Larsen (K), kommunalbestyrelsesmedlem i Rudersdal Kommune, i et opslag på Facebook.
Læs også: Mere natur på skoleskemaet: Nu skal lokale børn lære gennem udekøkken, drivhus og regnvandsbed
Børn har godt af udelivet, hvilket er en vigtig del af den pædagogiske læring i danske dagtilbud. Andreas Rasch-Christensen, forsknings- og udviklingschef ved VIA University College.
Nyheden om bevarelsen af naturstøttepunktet har sikret adgangen til det planlagte område for børnehuset Tudsen.
– Det er glædeligt, at naturstøttepunktet Wesselminde forbliver intakt. Ikke bare for børn og personale i Tudsen, men også for alle andre børnehuse og skoler i nærområdet, der kan anvende naturstøttepunktet, skriver Rudersdal Kommune i en mail til Navisen på vegne af dagtilbudschef Kirsti Schou Tornøe.
Naturen udfordrer børnenes motorik
Fakta om børn & unge
- Normeringen for børnehaven gik lidt frem i 2019. For de 3-5-årige (børnehave) var normeringstallet (antal børn pr. voksen) 6,1, hvilket er en fremgang fra 6,2 i 2018
- En undersøgelse fra Center for Børn og Natur i 2018-19 viste, at danske børn, der møder naturen i deres daginstitutioner, både bliver sundere og stærkere, har mindre tendens til sukkersyge, sover bedre og er mindre syge
Kilder: Danmarks Statistik, Center for Børn og Natur
Andreas Rasch-Christensen, forsknings- og udviklingschef ved VIA University College, understreger vigtigheden af naturområder for børn.
– Det viser både vores mindre undersøgelser og internationale undersøgelser, at det at være udenfor i grønne områder virker restituerende for børn, samt styrker deres motorik. Børn leger anderledes og danner andre relationer, når de er udenfor, siger han.
Læs også: Snart nye arealer til omtalt børneprojekt: “Vi glæder os”
Naturen er positivt for børn og for børnehaver, men det er også positivt for borgerne. Så naturen er noget, der skal gøres brug af i Rudersdal Kommune.
– Naturstøttepunktet har længe været ønsket af borgerne i Nærum, og det er en mulighed for at skabe aktiviteter for både børn og voksne, siger Nicola Emily Larsen (K), kommunalbestyrelsesmedlem i Rudersdal Kommune.
Naturen er fremtiden i Rudersdal Kommune
Nicola Emily Larsen (K), kommunalbestyrelsesmedlem i Rudersdal Kommune, ser naturen som fremtiden i Rudersdal Kommune:
– Jeg håber på, at vi fortsætter vores fokus på vores daginstitutioner og investerer i naturprojekter, fordi det er vigtigt for både børn og voksne, siger hun.
Læs også: Bondegård vil give børn og unge med udfordringer et frirum
Fremtiden for børn er også i naturen. Børn har godt af naturen, hvilket er en del af den pædagogiske læring i de danske dagtilbud.
– Børn har godt af udelivet, hvilket er en vigtig del af den pædagogiske læring i danske dagtilbud, siger Andreas Rasch-Christensen, forsknings- og udviklingschef ved VIA University College.
Sådan gjorde vi: Journalisten fandt et opslag på Facebook, der omhandlede at et naturstøttepunkt vil forblive intakt. Derefter fandt journalsiten en vinkel. Dernæst ringede journalisten kilderne op telefonisk og foretog interviews. Den ene kilde svarede på mail.