Natten mellem lørdag og søndag skifter vi fra sommertid til normaltid. Den efterfølgende uge er der flere påkørsler af hjorte landet over – men om det er fordi hjortene pludselig skal vænne sig til, at myldretiden på vejene har rykket sig, eller om det bare er en generel stigning af påkørsler, hersker der tvivl om. Michael Carlsen, der er zoolog hos Dyrenes Beskyttelse, mener ikke at der er flere påkørsler, fordi vi stiller på urene:
”Når du flytter tiden, flytter du den både morgen og aften. Selvom du om eftermiddagen med ét slag flytter mørket en time tættere på vores myldretider, flytter du lyset en time tidligere om morgenen. Det vil sige at du flytter dæmringen en time væk fra vores morgenmyldretid. De to kritiske tidspunkter for dyrene – dæmring og skumring – dem flytter du parallelt. Så det som dyrene taber på eftermiddagsmyldretiden, det vinder de på morgenmyldretiden.”
Ny myldretid betyder flere påkørsler
Dyre- og vildtkonsulent fra Falck Allan Bruun Rasmussen ser anderledes på det. Han mener, at det er logisk, at der er flere påkørsler af vildt, i tiden efter vi har stillet urene tilbage. Han forklarer, at langt de fleste påkørsler af vildt sker i daggryet og skumringen, hvor det er mørkt, og når vi ændrer vores myldretid som bilister, får det konsekvenser for dyrene:
”Så snart vi så flytter vores mønstre, så betyder det, at vi har en periode, indtil lyset har udlignet sig selv igen. Det gør det i løbet af fjorten dages tid, og i den periode får vi flere påkørsler oveni hinanden.”
Ifølge Falcks tal fra de seneste seks år stiger antallet af påkørte hjorte i ugen efter vi er skiftet til normaltid for hvert år, hvilket også er en afspejling af den voksende bestand. I 2006 var tallet 86 og i 2010 registrerede Falck 198 påkørte hjorte. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelse er antallet af påkørsler af hjorte stigende fra starten af oktober til et godt stykke inde i november.
Hvis uheldet skulle være ude og man påkører et dyr, der efter påkørslen stadig er levende (både hvis det flygter og bliver liggende), skal man ringe til Dyrenes Vagtcentral på 1812. Det er en gratis service for bilisten, da Falck og Dyrenes Beskyttelse finansierer dyreambulancen. Hvis dyret er dødt skal man kontakte Falck, kommunen eller vejejeren.
Læs også:
Hvert 8. har ramt et vildt dyr
Landmænd er trætte af krondyr