Ekspert: Kriser skaber tavshedskultur

Medarbejder kan føle, at de hverken bliver set, hørt eller talt til af deres chef Foto: Pixabay.com

Ansatte er bange, mener en ekspert i ytringsfrihed på arbejdspladser. Og det gælder også oliebranchen. DR.dk bragte i går en nyhed, hvor den administrerende direktør hos Esbjergs største offshorevirksomhed SEMCO, Steen Brødbæk, sagde, at de ansatte ikke skulle være bange for at brokke sig over sikkerhedsforholdene.

Læs også: Direktør: Frygt ikke for dit job – selvom du brokker dig

Tanken har ofte strejfet en, man er utilfreds med noget, men tør man klage til chefen? I håbet om at finde en løsning på problemet. Oftest bliver de ansatte bedt om at se de positiver muligheder frem for de negative selv i og efter krise perioder. Dette er med til at bidrage til at styrke tavshedskulturen, mener Erik Mygind du Plessis forsker og ekspert  i arbejdsmarkedet og arbejdsliv på RUC. Der hersker en tavshedskultur på de fleste arbejdspladser, offentlige som private.

– Undersøgelser viser, at flere og flere medarbejder føler, at det er farligt at gå til chefen og klage. Dette gør sig gældende i både i den offentlige- og private sektor, siger Erik Mygind du Plessis og tilføjer:

– Vi kan se ud fra flere undersøgelser, at medarbejdernes frygt for at ytre sig er steget som følge af finanskrisen, hvilket bidrager til en kultur af tavshed. Man kunne forestille sig noget lignende gør sig gældende i oliebranchen, siger Erik Mygind de Plessis.

Læs også: Farlig tavshedskultur i den offentlige sektor