
“Sortering i højeste gear – og det nytter”.
Dét er fortællingen fra Rudersdal Kommune, når kommunen beskriver borgeres affaldssortering på sin hjemmeside. Men det er en alt for ensidig fortælling.
Sådan lyder kritikken fra professor ved Syddansk Universitet, Institut for Grøn Teknologi, Henrik Wenzel. Han mener, at Rudersdal Kommunes nye kampagnes fremhævede resultater kan give et skævt billede af virkeligheden.
Den viser, hvad borgerne gør, og ikke hvad det reelt betyder for klimaet. Det er problematisk, siger professoren.
– Man viser ikke effekten af, at vi brænder udenlandsk affald i stedet. Det synes jeg faktisk er kritisabelt. Man udleder stadig den samme mængde CO₂, selvom der er mindre dansk affald til forbrænding. I stedet importerer vi affald fra udlandet, og derfor forsvinder den gevinst, man tror, man har opnået ved at sortere mere, i praksis ud af skorstenen, fortæller Henrik Wenzel til NetAvisen.
Fakta: Sortering i Rudersdal
• Restaffald næsten halveret siden 2017
• Rudersdal kommunes genanvendelse i 2023: 42 %
• EU’s mål i 2025: 55 %
Han stiller også spørgsmålstegn ved den centrale præmis i kampagnen: kildesortering.
Det vil sige, at borgerne sorterer affald i hjemmet, på universitetet eller arbejdspladsen. Ifølge Henrik Wenzel ville en central sortering på moderne anlæg være både billigere og bedre for klimaet.
– Man har bedt borgerne om at deltage i noget her i den tro, at det er det bedste, man kan, men det er det ikke. Det ville være endnu bedre, hvis vi ikke sorterede plast og kartoner derhjemme, men lod det sortere centralt, siger han.
Ifølge Henrik Wenzel skyldes den manglende omlægning en politisk ambition om, at plast skal kunne genanvendes til fødevareemballage. Det mener han er misforstået idé.
– Der er et skævt fokus på, at vores plastaffald skal kunne bruges til fødevareemballage igen. Og det er en misforståelse, siger han.
Kritikken bakkes op af tal fra rapporten Generiske klimafaktorer version 2.0, som Rudersdal Kommune selv henviser til på kampagnens hjemmeside.
Her fremgår det, at 22 % af den indsamlede plast alligevel ender med at blive sendt til forbrænding, fordi kvaliteten er for lav til genanvendelse.
Læs også: Frivillige redder kommunen fra affaldsproblemer: ”Vi kan slet ikke følge med”
Kampagnen fremhæver borgernes indsats
Kampagnen, som Henrik Wenzel kritiserer, fremhæver, at affaldssorteringen i Rudersdal er gået markant frem.
Kommunen skriver, at sorteringen for alvor tog fart i 2019, da ordningen blev indført. Siden er mængden af restaffald, der sendes til forbrænding, næsten halveret.
Det betyder, ifølge kommunen, at mere affald bliver genanvendt, og at CO₂-udledningen mindskes.
Pap, plastik, metal, glas og restaffald ryger i stigende grad ned i de rigtige beholdere i Rudersdal, og kommunen ser det som en positiv udvikling.
Om budskabet skriver kommunen således på kampagnesiden: “Listen er lang, men budskabet er kort: sortering nytter og i Rudersdal er borgerne rigtig gode til det”.
Udvalgsformand uenig i kritikken
Court Møller (R), formand for Klima- og Miljøudvalget i Rudersdal Kommune, er ikke enig i kritikken fra Henrik Wenzel.
– Jeg er ikke enig i hans kritik, for vi har faktisk sparet CO₂ i Rudersdal – det kan man godt isolere, siger han.
Han erkender, at Norfors har importeret affald til forbrænding, men mener ikke, det underminerer kampagnens budskab.
– Hvis det ikke havde været affald, så kunne det have været fossile brændsler, og det ville også give CO₂-udslip. Så det ville jo komme alligevel, siger han.
Court Møller anerkender, at plast er en vanskelig fraktion, og at centralsortering kan være en løsning, men det kræver, at Folketinget beslutter det. Han fremhæver, at Aalborg allerede er begyndt at centralsortere.
– Men hvis vi ikke var startet med det her, så havde vi været 7-8 år bagefter. Så jeg synes, det har været en rigtig strategi at sortere, som vi gør nu, fordi det virker.
Læs også: Fra festival til krig: »Det, vi opfatter som skrald, er jo byggematerialer i en anden sammenhæng«
På vej mod EU’s mål
Ifølge kommunen er genanvendelsen steget markant siden sorteringen blev indført.
I 2023 nåede Rudersdal Kommune en genanvendelsesprocent på 42 %.
Court Møller fortæller, at kommunens mål er at leve op til EU’s mål om 55 % i 2025, 60 % i 2030 og 65 % i 2035.
– Formålet er at give borgerne kendskab til, at det rent faktisk nytter at sortere affald. Fordi det er der nogen, der rejser spørgsmålstegn ved: Nytter det overhovedet, eller blander vi det hele sammen igen? Vi ønsker at fortælle den virkelighed, der er, siger Court Møller.
Kommunen skriver på kampagnesiden, at kampagnen bl.a. bliver synlig på skraldebilerne, der kører rundt i området.
Sådan gjorde vi: På et redaktionsmøde blev en ny kampagne om affaldssortering nævnt, og vi besluttede at dække emnet. Vi valgte at tage udgangspunkt i Henrik Wenzels kritik og Court Møllers reaktion. Professor Henrik Wenzel fra Syddansk Universitet blev fundet relevant gennem tidligere artikler om affaldssortering. Udvalgsformanden Court Møller blev fundet gennem kommunens hjemmeside. Begge blev kontaktet telefonisk.