Radikale er skeptiske over for visitationszoner

Jeppe Mikkelsen, retsorfører for Radikale Venstre. Foto: ft.dk
Jeppe Mikkelsen, retsorfører for Det Radikale Venstre. Foto: ft.dk

Jeppe Mikkelsen, retsordfører for Det Radikale Venstre, er kritisk, hvis visitationszonerne bliver alt for store og dækker hele bydele.

– Jeg er overordnet set skeptisk, hvis visitationszonerne bliver alt for store, siger Jeppe Mikkelsen.

Politiet har skærpet indsatsen mod bandekonflikten med flere visitationszoner på Københavns Vestegn, i Nordsjælland og i København. Det betyder, at politiet har tilladelse til at visitere en persons krop, tøj og køretøj, uden at politiet har en særlig mistanke. I dag har politiet valgt at forlænge visitationszonerne i København, Kokkedal, Ballerup, Herlev og Gladsaxe.

Jeg har den mening, at politiet naturligvis skal overholde loven. Punktum.
Jeppe Mikkelsen

Læs også: Eva Smith: Gadevisitationer er i strid med loven

Professor i retsvidenskab på Københavns Universitet, Eva Smith, har meldt ud, at det store omfang er i strid med lovens forudsætninger.

– Meningen var, at hvis der havde været en episode på et diskotek eller i en bestemt gade, så kan man lave en visitationszone. En gade er én gade. Det er ikke 17 gader. Men nu er det næsten hele Københavns Politikreds, der er omfattet af visitationszonerne, vurderer Eva Smith.

Det bør politiet tage op til overvejelse, mener Jeppe Mikkelsen.

– Jeg synes, at det er kritisk, hvis jurister påpeger, at politiet ikke lever op til deres egen lov, og det håber jeg selvfølgelig, at politiet vil tage op til overvejelse, når de opretter visitationszoner. Jeg har den mening, at politiet naturligvis skal overholde loven. Punktum, siger Jeppe Mikkelsen.

Læs også: Strid om visitationszoner: »Jeg er enig med politiet«

Han opfordrer politiet til at minimere omfanget af visitationszoner.

– Politiet bør nøje overveje at gøre visitationszonerne så små som overhovedet muligt.

Som borger kan man selv teste loven

Tidligere har Jeppe Mikkelsen blandet sig i omfanget.

– Det står specifikt i lovteksten, at det ikke kan være en hel kommune. Jeg påpegede det tidligere, da visitationszonerne omfattede tre kommuner. Efterfølgende blev områderne også indskrænket. Jeg synes sådan set, at jeg har ageret i denne her sag, siger Jeppe Mikkelsen.

Derfor vil han ikke som udgangspunkt gøre mere ved sagen. Men hvis man som borger er utilfreds med omfanget af visitationszonerne, kan man tage fat i den konkrete politikreds eller selv teste det ved domstolen, mener Jeppe Mikkelsen.

– Jeg tror, at det gør rigtig stort indtryk på politiet, hvis der er nogle borgere, der faktisk henvender sig til dem. Det tror jeg, de har meget respekt for. Så hvis man som borger føler sig krænket, fordi man lever i en meget stor visitationszone, så synes jeg da, at man skal tage dialogen med den lokale politikreds, siger han.