Mange homo- og biseksuelle er midt i tyverne, før de har sex med en af samme køn for første gang.
Det viser en ny undersøgelse, Project Sexus, der er lavet i samarbejde mellem Statens Serum Institut og Aalborg Universitet.
Spørger man pensioneret overlæge og sexolog Kirsten Hevert Pedersen, er det en skam, fordi de unge ifølge hende ofte gemmer på deres seksualitet som en hemmelighed.
Læs også: Regnbuefamilierne blomstrer
– Det kan skabe psykiske problemer, hvis man går så lang tid og gemmer på det. Det er ærgerligt, hvis de graver sig ned i stedet for at kunne blomstre i sine ungdomsår, siger Kirsten Hervert Pedersen, der blandt andet har været med til at skrive den første udgave af Kvinde kend din krop.
Flyt musen, og se hvornår forskellige grupper har sex for første gang.
Ekspert: Drillerier skaber skam
Op mod hver tredje homo- eller biseksuelle dansker har ikke haft sex med en af samme køn på deres 24-års fødselsdag, viser undersøgelsen. Til sammenligning er det kun tre procent af heteroseksuelle unge danskere, der venter så lang tid. Deres seksuelle debut er ofte i 16-års alderen.
Klinisk sexolog og psykoterapeut Vibeke Colstrup mener, at samfundet har indflydelse på, hvorfor det kan være svært for nogle at handle på deres seksualitet. Hun beskriver, at mange unge er bange for at føle sig anderledes, hvis de taler åbent om deres seksualitet eller endda handler på den.
Sex i Danmark
-
- Undersøgelsen Project Sexus er lavet af Statens Serum Institut og Aalborg Universitet.
- Dataindsamlingen er løbet mellem sommer 2017 og 2018, og omkring 62.000 danskere mellem 15 og 89 har været med.
- Undersøgelsen er lavet for at lave et stillbillede af den danske befolknings sexliv.
Kilde: Projectsexus.dk
– Bare det der med at unge fyre kan drille hinanden og sige, “hva’ så din bøsserøv”. Det er jo ikke okay. De skældsord er problematiske, siger Vibeke Colstrup.
Hun bliver bakket op af Kirsten Hervert Pedersen, der påpeger, at selvom det med tiden er blevet nemmere, at være homoseksuel i Danmark, er det langt fra uproblematisk at springe ud.
– Det er ikke lige så tabuiseret at være homoseksuel for et ungt menneske i 2019, som det var for 75 eller 50 år siden. Men når man kigger på tallene, er det tydeligvis stadig en svær erkendelse at komme til, fortæller Kirsten Hervert Pedersen.
Læs også: Rusland vil udrydde homo-emojis
Hvis du vil dykke ned i tallene fra den nye rapport, kan den læses her.
Sådan gjorde vi: Inspirationen til artiklen kom fra undersøgelsen ‘Sex i Danmark’, som udkom i oktober. Vi lavede telefonisk interview med klinisk sexolog og psykoterapeut Vibeke Colstrup og pensioneret overlæge og sexolog Kirsten Hervert Pedersen. Vi har lavet grafen i excel, og derefter indsat punkter gennem hjemmesiden Thinglink.