Eksperter: Skraldesortering skal være idiotsikkert

 

Skraldesortering kan være en udfordring
Skraldesortering kan være en udfordring

Anne Mette Steen-Andersen og Tanja Lærke Larsen

Organisk affald, farligt affald eller storskrald – hvor skal batterier, bananskræller og barbiedukker hen?

Affaldssortering kan for mange mennesker være et roderi, og det skal der nu laves om på. Om få uger udkommer Miljøministeriet med en ny ressourcestrategi, der bl.a. vil have danskerne til at sortere og genanvende deres affald.

Men for at affaldssortering kan blive en realitet, lyder rådet fra eksperter i adfærd: Gør det let!

– Danskerne kan godt se fornuften i at sortere deres skrald. Men når det kommer til stykket, gør de det ikke, siger Torsten Ringberg, ekspert i socio-kognitiv adfærd på CBS.

Problemet er ikke, at danskerne ikke gider sortere deres affald. Det gider vi godt. Men det skal være simpelt, for at vi kan finde ud af det.

Det fortæller adjunkt og adfærdsforsker på RUC, Pelle Guldborg Hansen:

– Når folk står nede i gården ved skraldespandene, gider de ikke bruge flere sekunder på at finde ud af, hvor deres affald skal smides hen. Derfor skal skraldesorteringen gøres intuitivt, siger Pelle Guldborg Hansen.

Skaldesortering kan idiotsikres ved at bruge nogle få simple kneb.

– Skraldespandene kan få forskellige farver, let forståelige mærkater og billeder, så danskerne hurtigt kan overskue, hvor deres affald skal hen. En ung teenagefyr, der står nede ved skraldespandene, vil for eksempel ikke kunne forstå, hvad ”brændbart materiel” betyder, siger Pelle Guldborg Hansen.