Eksperter uenige om lusekur

Lusene æder sig fortsat igennem skoler og institutioner, og salget af lusemiddel er stigende. Men er det den rigtige løsning? Eksperter er uenige.

Foto: Flickr.

“Vi har lus!”-sedler pryder opslagstavlerne i skoler og institutioner, alt imens forældre hælder lusemiddel i børnenes kriblende hovedbunde for at komme de blodsugende plageånde til livs.

Ja faktisk er salget af lusemiddel steget de seneste ti år, uden at luseplagen ser ud til at blve mindre. Det får nu eksperterne til at diskutere, om lusemiddel er den rette kur.

Ifølge farmaceut Thi Lisa Le er lusemiddel brugbart til at få bugt med hovedlusene. Hun mener, at det stadig voksende luseproblem i skoler og institutioner skyldes, at folk anvender produkterne forkert. At bruge lusemiddel en enkelt gang er ikke altid nok.

– Med nogle produkter er det vigtigt at genbehandle en uge efter, fordi der kan være æg, der udklækker, og det gør de ofte efter en uge, siger hun.

Luseekspert: Lus kan klares med en tættekam

Luseekspert og biolog Alice Olsen forholder sig kritisk til den store begejstring for lusemiddel.

– Du behøver ikke anskaffe lusekure, som kræver gentagne indkøb af midler, når det rækker med: viden, koordinering, tættekam og hårbalsam i nyvasket vådt hår, siger Alice Olsen i en pressemeddelelse.

Hvis kæmning skal være nok, så skal der altså rigtig mange gange til, og det kræver, at man ved præcis, hvordan man kæmmer
Farmaceut Thi Lisa Le

Ifølge Alice Olsen sælger apotekerne ikke de rigtige kamme, fordi de har interesse i at sælge produkter, som skal købes gentagende gange. Og forældrene er uvidende omkring behandlingen af lus.

– Lus kan findes og fjernes alene med en egnet tættekam. Tag en genanvendelig lusekam i anvendelse, siger hun.

Læs også: Flåt-sæsonen er startet: Sådan undgår du at blive bidt

Kæmning kræver enormt meget arbejde

Thi Lisa Le mener dog, at det er sværere end som så at komme lusene til livs kun ved kæmning. Ifølge hende er lusemiddel særdeles gavnligt, og hun anbefaler det stærkt. Det kræver rigtig meget af forældrene, hvis man skal have bugt med lusene gennem kæmning alene.

– Hvis kæmning skal være nok, så skal der altså rigtig mange gange til, og det kræver, at man ved præcis, hvordan man kæmmer. Det kræver langt mere tid fra forældrenes side. Vi anbefaler, at man bruger lusemiddel, og at man så kæmmer igennem bagefter, siger Thi Lisa Le.

Læs om lusen:

Foto: Ben Brophy, Flickr.  Kilde: Netdoktor.dk, videnskab.dk, luseguiden.dk

Sådan gjorde vi: Idéen udsprang, fordi journalisten ofte hørte sine bekendte med småbørn brokke sig over, at de hele tiden forgæves forsøgte at komme lusene til livs. Journalisten satte sig for at finde ud af, hvilken metode der var bedst. Journalisten fik tilsendt tal fra Matas’ salg af lusemiddel og foretog telefoninterview med farmaceut. Journalisten forsøgte at få interview i hus med luseekspert og biolog, men hun henviste til sin pressemeddelse på sin hjemmeside for lusebekæmpelse.