Flåt-sæsonen er startet: Sådan undgår du at blive bidt

Flåterne kommer - og de kan bringe sygdomme med sig
Flåterne kommer – og de kan bringe sygdomme med sig

Nu er foråret for alvor i gang, og temperaturen har sneget sig op over de 4-5 grader. Det betyder, at de små, blodtørstige flåter igen er blevet aktive og klar til at bide sig fast.

Det forklarer Per Moestrup Jensen, der er lektor ved det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

– Flåterne holder til i tætte bevoksninger og højt græs, så det gælder om at passe på, når man færdes i skovområder, fastslår Per Moestrup Jensen.

Ifølge Per Moestrup Jensen er det vigtig at beskytte sig mod flåterne, fordi de kan være smittebærer af farlige bakterier som borrelia, der blandt andet kan give lammelse.

– Men hvis man fjerner flåten inden for 24 timer, er risikoen for at få en infektion meget lille, siger Per Moestrup Jensen.

Flåtmidler kan sikkert have en effekt, men man skal ikke se det som en fuldstændig løsning
Per Moestrup Jensen, lektor ved det Biovidenskabelige Fakultet, KU

Flåter kan også være bærer af virussen TBE, der rammer centralnervesystemet. I Danmark er denne virus dog kun udbredt på Bornholm og Tokkekøb Hegn på Sjælland. Her er det muligt at blive vaccineret imod virussen, oplyser naturstyrelsen.dk.

De små, blodtørstige flåter kan dog være svære at finde på kroppen, så det er en god idé at forebygge og tage nogle forholdsregler.

Læs også: Rådyr giver flåter i villahaverne

Hvordan beskytter man sig

Hvis man ikke kan undgå at bevæge sig rundt i skovområder i sommermånederne, er det vigtigt at dække sig ordentligt til, så flåterne ikke kan nå ind til huden og bide sig fast.

– Put sokkerne ud over bukserne og så ned i et par høje støvler. Flåterne kan på den måde ikke nå ind til huden og bide sig fast. Så er de lige til at børste af, forklarer Per Moestrup Jensen.

Han foreslår også, at man holder sig til stierne og undgår den tætte bevoksning, hvis man går tur i skoven.

Forebyggelse mod flåter

Til forebyggelse mod flåter foreslår webapoteket.dk, at man anskaffer sig flåtmidlet Autan. Her skal midlet smøres på huden, inden man bevæger sig ud.

Per Moestrup Jensen advarer dog mod, at man lægger al sin lid til forebyggende flåtmidler.

– Flåtmidler kan sikkert have en effekt, men man skal ikke se det som en fuldstændig løsning, siger han.

Læs også: Ekspert: Ingen grund til panik over nilfeber-myg

Hvis uheldet skulle være ude, og man bliver bidt af en skovflåt, er det vigtigt, at man anskaffer sig en særlig tægetang eller en pincet, råder Per Moestrup Jensen. Det er den sikreste og mest effektive måde at fjerne en skovflåt på.

Tægetangen eller pincetten tager nemlig hele flåten med sig og efterlader ikke hovedet tilbage, som fortsat kan føre infektion til huden.

Vær opmærksom på udslæt

Selvom skovflåten er blevet fjernet i tide, råder naturvejleder fra Naturstyrelsen Malene Bendix til, at man stadigvæk er særlig opmærksom på mulige udslæt på kroppen.

– En borrelia-infektion vil vise sig som ringformet rødmen med en hvid plet i midten, der hvor skovflåten har siddet, fortæller Malene Bendix.

Læs også: Tropiske sygdomme på vej til Europa

Hvis man opdager lignende udslæt efter at være blevet bidt, opfordrer Malene Bendix til, at man søger lægehjælp hurtigst muligt.

Hold øje med husdyrene 

Det er ikke kun sig selv, man skal tjekke efter. Malene Bendix, der selv har kat, opfordrer til, at man også tjekker sine kæledyr efter for flåter. De bringer flåterne med sig, så der er større risiko for, at de bider sig fast på mennesker.

Som et effektivt alternativ foreslår Per Moestrup, at man anskaffer sig et anti-flåtmiddel til husdyrene.

– Køb gerne et flåtmiddel til husdyrene, for de får med sikkerhed flåter på sig, supplerer Per Moestrup Jensen.

Flåtens cyklus

Få mere at vide om flåten og dens cyklus ved at klikke på billederne nedenfor.

Fakta hentet fra Naturstyrelsen.dk.