Rengøring. Havearbejde. Eller kagesalg på Strøget. Unge har i dag knoklet for at samle penge ind til et socialt formål, og efter et par år med lavere indsamlingsår, satser folkene bag Operation Dagsværk på, at 2016 bliver året, hvor kurven knækker. Det fortæller, Anders Reimers Larsen, som er sekretariatsleder hos Operation Dagsværk.
– Vi har ligget stabilt længe nok, nu skal det gå den anden vej. Vi regner da også med at beløbet stiger i år. Vi må dog vente og se, hvor meget der er tale om, til vi ved, hvor mange elever, der ender med at tage ud og arbejde, forklarer Anders Reimers Larsen.
Ca 20.000 af landets elever er i dag trukket i arbejdstøjet i den gode sags tjeneste. Hvert år udvælger eleverne et nyt fokusområde, og denne gang støtter projektet udviklingsorganisationen IBIS’ arbejde i Guatamala.
Indsamlingsresultatet er faldet
Siden opstart har organisationen Operation Dagsværk samlet over 160 mio. kr. til internationale uddannelsesprojekter, og flere gange har resultatet lydt på 8,3 mio. på bare et år. Dog har tallet ligget uforanderligt på omkring 4 mio. de seneste år.
Årsagen kan findes i, at det er langt fra alle ungdomsuddannelser, der deltager i Operation Dagsværk. Flere skoler vælger dagsværkdagen fra til fordel for andre frivillige intiativ, mens andre bliver hæmmet af besparelserne på uddannelsesområdet.
– Hvis projektet ikke bliver prioriteret vigtig hos skolens ledelse eller i de politiske udmeldinger, så bliver det selvfølgelig sværere for eleverne at gennemføre det frivillige intiativ, siger Anders Reimer Larsen.
Ifølge sekretariatslederen afhænger indsamlingsresultatet derfor af de rammer, der bliver sat på skolen. Hvis lærerne og ledelsen på uddannelsen er gode til at inddrage Operation Dagsværk i undervisningen, kan det være med til at påvirke resultatet positivt. Der forventes dog at være en stor interesse, som ikke kun ligger hos eleverne. I går blev hele 50 nye jobs lagt ud af både virksomheder og private personer på organisationens hjemmeside.
I dag giver vi en dag af vores uddannelse til fordel for at give andre unge en bedre fremtid
Kamille Hald Matikainen, gymnasieelev fra Roskilde Gymnasium
Ikke bare en fridag
Elevorganisationen Operation Dagsværk har til formål at skabe bro mellem unge under uddannelse i Danmark og underpriviligerede unge i andre lande gennem oplysningskampagner, indsamling af midler og gennem opfølgning af de projekter, som deres samarbejdspartnere udfører.
Dagsværkdagen, hvor midlerne indsamles, har i mange år stået for skud for at være en landsdækkende pjækkedag.
Eleverne Caroline Fricke Jensen og Kamille Hald Matikainen, som er to af de 20.000 unge, der deltager aktivt i dagsværkdagen, er dog ikke enige. Begge piger går i 1. F på Roskilde Gymnasium og er med i skolens OD-gruppe, som skal videreformidle budskaber samt skaffe jobs til de andre elever. Mens de står i novemberkulden og laver havearbejde i Caroline Fricke Jensens hus, forklarer de, at der findes et fælles engagement for projektet på skolen.
– Jeg havde svært ved at komme på nogen, der ikke arbejdede i dag. De fleste 1.G klasser arbejder, mens dem der har mere travlt, såsom 3.G’erne, donerer penge og bruger dagen på skoleopgaver, fortæller Caroline Fricke Jensen.
For pigerne giver den aktive deltagelse mening. Ved at arbejde og ikke blot donere penge, efterlades de med begge med stærk solidaritetsfølelse.
– I dag giver vi en dag af vores uddannelse til fordel for at give andre unge en bedre fremtid. De unge i Guatamala går igennem en masse hårde ting, og så kan vi jo lige så godt også arbejde, siger Kamille Hald Matikainen.
Udover at projektet bidrager til deres gode samvittighed, sætter det også deres liv i perspektiv. Skolen har tidligere på året arrangeret flere foredrag om initiativet og dedikeret en dag i Operation Dagsværks tegn for eleverne, hvor undervisningsmaterialet blev rettet mod årets projekt.
Vil give unge mayaere en bedre fremtid
Årets initiativ skal støtte IBIS’ arbejde for unge mayaers rettigheder og levevilkår i Guatamala. Udviklingsorganisationen og de danske skoleelever vil give de unge et alternativ til den livsfarlige rejse og det barske liv som illegal indvandrer i USA ved at forbedre mulighederne i deres eget land.
Organisationen vil med indsamlingen kæmpe for at skabe flere jobs og politisk handlekraft gennem uddannelse og oplysning, således at de unge mayaer kan blive i deres eget land.
For Kamille Hald Matikainen er det en vigtig problemstilling, der er meget aktuel lige nu.
– De unge mayaer tager på en hård og farlig rejse for at få en bedre fremtid, og vi vil derfor gerne være med til at tage et ansvar og sørge for at skolen kommer med på det. Jeg kunne sagtens have doneret penge, men det giver en dybere mening rent faktisk at arbejde, fortæller hun.