Stigende antal indsamlere i Frederikssund Kommune: »Uden deres indsats ville min datter ikke være i live«

“Det er ikke noget problem at få penge for indsamlerne. Det er et problem af skaffe nogle, som vil gå rundt,” fortæller Annette Engholt Larsen, der er lokalforeningsformand i Kræftens Bekæmpelse (foto: Kræftens Bekæmpelse).

Søndag d. 16. april gik tusindvis af indsamlere på gaden for at samle ind til Kræftens Bekæmpelses årlige landsindsamling. Også i Frederikssund Kommune blev der banket på døre.

I alt samlede Frederikssund Kommune 145.676 kroner ind og det med flere indsamlere, end året før. Men selvom der målt med sidste år er flere indsamlere på gaden, er der ifølge lokalforeningsformand, Annette Engholt Larsen, de seneste mange år færre og færre, der melder sig. Og det er et problem.

– Hvis ikke vi kan skaffe indsamlere, så bliver resultatet også deraf, forklarer Annette Engholt Larsen.

Men på trods af et generelt fald i indsamlere, fortæller Annette Engholt Larsen, at borgerne i langt de fleste tilfælde donerer penge til formålet.

Læs også: Gazellerne i Dragør vil knække cancer

– Der er ingen tvivl om, at når vi kommer ud, så siger 1 ud af 100 nej. Det er ikke noget problem at få penge for indsamlerne. Det er et problem af skaffe nogle, som vil gå rundt.

– Hvis ikke vi kan skaffe indsamlere, så bliver resultatet også deraf, siger Annette Engholt Larsen.

Det er byerne Frederikssund, Skibby og Slangerup, der i år har flere hænder i forhold til det foregående år. Kun i Jægerspris er antallet af indsamlere faldet fra 13 til 9.

Større fokus på flere indsamlere

En af dem, som søndag tog turen ud trods regn og vind, er Rikke Dreijer, og det er der en helt særlig grund til.

Familien selv har haft kræft tæt inde på livet. I 2020 fik Rikke Dreijers datter, Emily, konstateret lymfekræft og det sendte familien ud på en hård rejse. I dag er Emily rask, og selvom hun ikke fysisk var med på indsamlingsdagen, havde familien hende i tankerne og bar flag med datterens ansigt.

– For os handler det om at kunne betale tilbage. Uden den indsats, der bliver gjort og samlet ind til, så havde hun ikke været i live i dag. Det, at jeg har brugt et par timer en søndag, kan slet ikke måles ud med, hvor meget jeg har skyldt dem, fortæller Rikke Dreijer om Kræftens Bekæmpelses indsats.

Læs også: Mættet af indsamlinger: Færre gik på gaden i kampen mod kræft

Sammen med sin søn og mand fik de på tre timer samlet godt 2400 kroner ind på blot én rute i hjembyen Kyndby. I alt fik de 9 indsamlere i Jægerspris samlet lidt over 21.000 kroner ind. Og selvom resultatet er tilfredsstillende, så vækker det en tanke.

– Når jeg tænker på resultatet, så tænker man jo, hvad det ikke kunne blive til, hvis vi var flere indsamlere. Der er nødt til at blive skabt et større fokus, for vi skal have flere indsamlere, fortæller Rikke Dreijer.

Så meget samlede Kræftens Bekæmpelse ind sidste år

– Der blev sidste år samlet 33 millioner kroner ind.
– 15.000 indsamlere gik på gaden.
– Der er ca. 2000 indsamlingsledere landet over.

Kilde: cancer.dk

Næste år skal familien Dreijer igen på gaden med indsamlingsbøsserne. Sønnen Andreas er også fast besluttet på at tage turen – også, når han en dag bliver voksen.

Sådan gjorde vi: Den årlige landsindsamling havde lige løbet af stablen, og derfor ville jeg undersøge, hvordan det var gået i Frederikssund Kommune. Efter at have talt med lokalformanden, Annette, satte hun mig i kontakt med indsamleren Rikke Dreijer.