Julen nærmer sig, og i Høje Taastrup er forberedelserne til årets juletræsfest i fuld gang.
Blandt de frivillige finder man Anette Pedersen, som selv har stået i en svær livssituation og modtaget julehjælp. Nu er hun en del af holdet, der arbejder for at skabe en mindeværdig oplevelse for børn og voksne.
Juletræsfesten, der arrangeres af Indsamlingshjælpen, afholdes den 15. december i Medborgerhuset på Taastrup Hovedgade. Arrangementet er gratis for udsatte familier i kommunen.
Fra modtager til frivillig
Anette Pedersen ved, hvad det betyder at modtage hjælp. Hendes liv tog en drastisk drejning efter en bilulykke i 2006, der efterlod hende på kontanthjælp og som mor med økonomiske udfordringer.
“Jeg var rigtig uheldig og var i en bilulykke tilbage i 2006. Siden da har jeg været på kontanthjælp, og så blev jeg gravid og mor. Så pengene blev små – og nogle gange endnu mindre, fortæller Anette Pedersen.
Nu hjælper hun som frivillig og er med til at gøre juletræsfesten til noget særligt for familier, der har brug for ekstra støtte. Derfor forstår hun hvor stor en forskel det kan gøre for familierne at få den ekstra hjælp og komme til et arrangement, hvor de føler sig set og velkomne.
-Det gør en stor forskel, at der er nogle forskellige former for arrangementer, som samtidig er gratis, hvor børnene eller en selv faktisk kan få en meget stor oplevelse ud af det, siger hun.
Så mange modtager julehjælp i Danmark årligt:
- I 2023 oplevede Dansk Folkehjælp, som er den største uddeler af julehjælp, 21.544 tusind ansøgere til julehjælp hos dem.
- Det tal viser en stigning på 28% siden 2021
- 28% stigning indebærer at ansøgere til julehjælp alene hos Dansk Folkehjælp er steget med 2.500 familier fra 2021-2023.
Kilde: Dansk Folkehjælp
Anette Pedersen fortæller desuden at en vigtig del af juletræsfesten er de gaver, som børnene modtager. Det er lykkedes med Indsamlingshjælpens netværk af sponsorer samt støtte fra Høje-Taastrup Kommune, der afsætter midler fra § 18-puljen til aktiviteter for socialt udsatte grupper. Anette Pedersen beskriver selv, at hun er imponeret over kvaliteten af gaverne, som gør en stor forskel for familierne.
“Det er jo fine gaver. Sidste år havde Maria også headset og nogle ting til computer og dyre parfumer og alt muligt, fordi hun jo har et godt netværk til at kunne skaffe de her gaver”
Ud over at være frivillig til Juletræsfesten driver hun også sin egen hjælpeorganisation, Pandahjælpen, der også hjælper socialt udsatte.
En voksende tradition
Juletræsfesten startede i 2020 som et lille initiativ i en carport. Maria Nicolajsen, stifteren af Indsamlingshjælpen, begyndte med at uddele gaver til familier i juletiden, men hurtigt voksede projektet.
Maria Nicolajsen forklarer desuden, at juletræsfesten ikke kun handler om materiel hjælp, men også om at skabe en plads for dem, der måske føler sig overset eller alene i højtiden.
“En juletræsfest for udsatte kan være for en familie, der ikke har nogen familie eller venner, eller for et ældre ægtepar, der står alene,” forklarer Maria Nicolajsen.
Læs også: Stigning på 123 procent: Blå Kors vælter i ansøgninger om julehjælp
Maria Nicolajsen understreger, at udsathed ikke kun handler om økonomi. For hende er det vigtigere at skabe et fællesskab, hvor alle, uanset baggrund, kan føle sig velkomne og støttet.
“Jeg har sådan en bredere tilgang. For det første tjekker vi ikke menneskers baggrund. Og for det andet har jeg den holdning, at udsathed ikke kun handler om økonomi,” siger Maria Nicolajsen.
Maria fremhæver også, at arrangementet er åbent for alle – uanset baggrund eller tro.
“Man kan også godt komme, selvom man ikke holder jul. Alle er velkomne, fordi vi ønsker at skabe et åbent fællesskab. Vi dømmer hverken på det ene eller det andet eller har bestemte kriterier. Man kan godt føle sig udsat, selvom andre måske ikke synes det,” siger Maria Nicolajsen.
Et godt råd
Det kan være svært at række ud og bede om hjælp, især når tanken melder sig: “Andre har det værre end mig.” Anette Pedersen pointerer her, at det er vigtigt at gøre op med sig selv, at man også har ret til støtte, selvom man måske føler, at andre er mere udsatte.
“Jeg ved godt, at nogen tænker, at der er andre, der har mere brug for det end mig. Men man skal sige til sig selv: ‘Det er okay, jeg har det også svært,’” siger Anette Pedersen.
Indtil videre er der over 20 familier som foreløbigt har tilmeldt sig arrangementet.
Sådan gjorde vi: Journalisten så et opslag om den kommende begivenhed på en lokal Facebook-gruppe for Taastrup og ville derefter vide mere ved at snakke med arrangøren af eventet og en person som kunne dele sine oplevelser. Gennem arrangøren, Maria, blev journalisten stillet videre til at snakke med Anette Pedersen.